Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Aduh!sakitnya dada...

October 26, 2009

Subuh ini, aku gagahi bangun. Aku gagahi juga ke  surau. Dadaku terasa sakit sekali. Setiap kali kutarik nafas, seperti ada yang menghimpit dalam dadaku. Aku hanya mampu tarik nafas perlahan-lahandan sedikit. Jarang aku mendapat rasa sakit sebegini. Barangkali belum pernah. Pada perkiraanku, ini tentu gara-gara makan durian. Aku sememangnya tidak boleh makan durian dalam kuantiti yang banyak. Sebelum ini, jika aku makan durian, paling tidak aku rasa sakit segala urat pinggang dan perut betis. Agaknya aku alergic dengan durian.


Bukan aku tak pernah makan durian. Di kampungku, keluargaku memiliki dusun durian. Dahulu, ketika aku masih kecil, aku cukup puas makan durian. Entah kenapa semenjak sekitar lima tahun ke belakang ini, jasmaniku seperti sudah tidak mesra lagi dengan durian. Kalau makan lebih sikit, akan datanglah persengketaan. Dalam hal ini, jasmanilah yang menanggung sengsara.

Dalam diam, aku teringat tentang mati. Bagaimana kalau aku mati dengan sebab durian? Sebab makan durian. Makan durian lalu sakit segala urat-urat dalam badan. Makan durian lalu berlaku pengembangan beberapa anggata dalam dada dan perut. Mungkin respons daripada toksid dalam durian. Mungkinkah durian mempunyai toksid-toksid yang membahayakan tubuh? Kalau dalam durian tiada toksid, mungkin dalam tubuh sudah ada toksid yang menjadi aktif dan bertindakbalas dengan durian.

Teringat beebrapa sahabat yang diberitakan telah meninggal dalam usia muda. Ada yang dijemput mati tanpa disangka.  Ketika seronak membina kerjaya, mati menyambar. Ketika seronok merancang hari tua, beli  rumah, membuat pelaburan dan merancang hidup sesudah pencen, tiba-tiba mati menyambar laksana halalintar di rembang hari.


موت الفجأة أخذة أسف
"Kematian mengejut itu satu cabutan yang mensesalkan"
(Sunan Abu Daud)

Aduh...sakit sekali dadaku. Kutarik nafas...terasa tak puas.

0 comments:

Post a Comment