Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Hiduplah dalam jema'ah

March 11, 2009

Hidup berjema'ah adalah dituntut oleh syarak. Mereka yang meneliti nas-nas syarak akan memahami bahawa terdapat tuntutan jelas agar hidup berjema'ah dan sabar di atasnya serta tidak memisahkan diri daripadanya. Ini bermakna, memilih jalan untuk hidup berpisah daripada jema'ah adalah dicela oleh syarak.
Firman AllaH SWT dalam surah Ali Imran Ayat 103:
"Dan berpeganglah kamu semuanya kepada tali (agama) Allah, dan janganlah kamu bercerai berai...".
Sabda Rasulullah SAW:
إياكم والفرقة ، وعليكم بالجماعة ، فإن الشيطان مع الواحد ، وهو من الاثنين أبعد
"Jauhilah olehmu bercerai berai. Berpeganglah dengan satu jema'ah. Sesungguhnya Syaitan bersama orang yang tinggal sendirian. Dia lebih jauh bagi orang yang tinggal berdua...".
(Hadis Riwayat Tirmizi)
Kepada para sahabat, fahamilah baik-baik seruan hidup berjema'ah. Laksanakanlah ia sebagai satu tuntutan dalam agama. Meninggalkannya adalah satu dosa.

0 comments:

Post a Comment