Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Mereka akan ditanya

July 31, 2008


Sekitar dua tahun yang lalu, warga Tanjong Batu berasa gembira kerana sebuah pemancar solar dibangunkan di Tanjong batu bagi membekalkan tenaga untuk menjana kemudahan talian talifon awam. Sesuatu projek yang sampai ke Tanjong Batu amat diraikan oleh warganya kerana sebagai sebuah kawasan yang masih daif dari segi pembangunan, ia amat bererti kepada mereka, miskipun pada zaman di mana kemudahan talian talifon mudah alih lebih menguasai.
Projek kerajaan di kawasan pulau tentunya memakan kos yang lebih tinggi berbanding projek yang sama di kawasan Bandar atau tanah besar. Namun, dalam banyak keadaan, pihak pelaksana tidak melakukan yang terbaik. Projek talifon awam di Tanjong Batu adalah sebagai buktinya. Jarak yang jauh antara pemancar solar dengan pondok telifon hanya disambungkan dengan talian menggunakan dua batang tiang sahaja. Akibatnya, lama-kelamaan talian tersebut menjadi lendut dan buruk mata memandang. Lebih daripada itu, projek yang dilakukan tidak disusuli dengan penyelenggaraan yang baik menyebabkan ia terbengkalai dan akhirnya rosak dan tidak dapat digunakan.
Kemudahan tidak memberi manfaat kepada rakyat. Wang telah dihabiskan beratus-ratus ribu untuk membangunkan projek tersebut.
Ini cumalah satu contoh kecil yang berlaku dalam negara, membanyangkan bahawa di sana terdapat jutaan ringgit lagi wang rakyat dibazirkan.
Pastinya pihak yang bertanggungjawab ini akan dipersoalkan di akhirat kelak sebagaimana firman Allah:
وَقِفُوهُمْ إِنَّهُمْ مَسْئُولُونَ

Dan tahanlah mereka (di tempat perhentian) Karena Sesungguhnya mereka akan ditanya
(Asaffat: 24)
abgkama
Lot 268, Taman Fajar
5.57pm
31 Julai 2008

0 comments:

Post a Comment