Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

LENGGOK BICARA

February 19, 2014

(Ekstrak Daurah 510)

Untuk mengenal seseorang dari negeri mana, cukup untuk kita mendengar lenggok bicaranya. Cara orang Kelantan bercakap tidak sama dengan orang Kedah. Demikian lenggok cakap orang Sabah tidak sama dengan orang Sarawak. Begitulah, ketika kita mendengar percakapan orang yang tinggal di kawasan bandar, tidak serupa engan lenggok percakapan orang yang tinggal di pedalaman, walau dari daerah yang sama.

Perbezaan lenggok bicara, jika dicermati, kita akan mengenali sesorang itu dari mana. Dalam pertembungan jamaah, lenggok bicara seorang yang menyampaikan 'bayan' dari Jama'ah Tabligh tidak serupa dengan seornag penceramah dari jemaah Pas. Dari kalangan penceramah bebas yang banyak bergerak di antara masjid, bila mendengar lenggok bicaranya, kita akan dapat mengenali dari kelompok manakah dia.

Demikianlah makna dari sebuah lenggok bicara.

Bicara orang berilmu dengan orang jahil tidak sama. Sekalipun si Jahil itu cuba menutup kejahilannya, ia akan dapat dikenali tahap keilmuannya hasil dari menilai lenggok bicaranya.

Kerana itulah, Allah SWT telah mendedahkan rahsia ini kepada nabi dalam mengenali orang-orang munafiq di Madinah. Sekalipun kelompok munafiq itu hidup bercampur gaul dengan orang-orang Islam yang beriman, mereka tidak dapat menyembunyikan lenggok bicara mereka.

Allah berfirman:

وَلَتَعْرِفَنَّهُمْ فِي لَحْنِ الْقَوْلِ

" Dan kamu (Muhammad) pasti akan mengenal mereka dari lenggok bicara mereka".
(Surah Muhammad: Ayat 30)

Butir bicara mungkin boleh menipu. Tetapi, lenggok bicara tidak dapat menipu. Allah mendedahkan apa yang disembunyikan orang. Kebohongan nifaq tidak akan dapat disembunyikan miskipun di balik percikan firman atau dilindungi gamis dan jubah serta serban burdah. Tidak akan dapat ditutup di balik nama dan kemasyhuran.

0 comments:

Post a Comment