Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Sesudah Ramadhan berlalu

September 25, 2009

Kini, Ramadhan telah berlalu. 1 Syawal telah pun disambut sebagai tanda kemenangan melawan hawa nafsu di bulan Ramadhan. Insan yang telah lahir daripada Ramadhan telah membawa bersamanya hasil yang diperolehi daripada latihan sepanjang bulan Ramadhan. Sama ada Ramadhan benar-benar telah melatihnya menjadi insan bertakwa atau sebaliknya, setiap diri dapat menilai tahap dan pencapaiannya.

Jika dahulu semasa Ramadhan, anda rajin mengunjungi surau dan masjid untuk bertaraweh dan solat berjema'ah, kini sesudah Ramadhan, anda surut dan hilang daripada surau dan masjid, apakah layak anda mengaku anda telah dilatih oleh Ramadhan?

Jika dahulu anda menahan diri daripada perkataan nista, umpat keji, fitnah, adu domba dan menyakiti hati orang lain, kini sesudah Ramadhan, andan melepas segala rindu dendam terhadap semua itu, layakkan anda mengaku anda telah dilatih oleh Ramadhan?

Jika dulu, anda rajin mendirikan solat, puasa, zikir, doa, menjaga mata dan telinga, selalu membaca Quran dan zikir pagi dan senja, kini sesudah Ramadhan, anda tinggalkan semuanya, layakkah anda mengaku telah dilatih oleh Ramadhan?

Setiap orang bertanyalah diri. Apakah yang telah aku dapat daripada Ramadhan yang telah berlalu?

0 comments:

Post a Comment