Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Ilmu Putih dan Bedah Batin

April 24, 2012

"Ustaz, bolehkah mengamalkan ilmu putih?", tiba-tiba seorang murid bertanyaku dalam kelas agama pada hari itu. 

Murid tersebut, dalam sesi kelas agama, dia sering menunjukkan minat yang tinggi. Sering pula bertanya soalan apabila selesai proses PNP. 

" Ilmu putih itu kononnya berlawanan dengan ilmu hitam....", aku mengumpan perhatiannya dan perhatian murid-murid yang lain. " Kita tahu bahawa ilmu hitam itu menggunakan unsur jin dan syaitan.Ilmu hitam digunakan untuk tujuan jahat seperti menyantau, santet dan mencuri harta orang lain", aku sebutkan contoh-contoh bagaimana ilmu hitam digunapakai.

" Kita orang Islam yang beriman dengan Allah dan Rasulullah SAW, jika dibunuh, mati. Dibakar hangus. Direndam  lemas. Ditembak tembus. Kita tak dapat ghaibkan diri. Kita tak dapat terbang seperti burung. Kita tak dapat berjalan di atas air. Kalau berperang, kita luka berdarah dan akan mati sebagai syahid. Nabi SAW sendiri dalam perang Uhud, patah giginya...", aku menjelaskan kedudukan seorang muslim yang menurut jalan nabi Muhammad SAW.

"Maka, pengamal ilmu yang dikatakan ilmu putih itu, mereka ada keupayaan yang luar biasa. Mereka boleh ghaib, ditembak tidak lut, boleh tukarkan daun jadi duit, boleh pandang tembus, boleh berada di dua tempat dalam satu masa dan berbagai-bagai lagi. Ilmu itu tidak diajar nabi dan para sahabat...", 

" Sebenarnya, mereka dibantu oleh jin dalam mencapai kemampuan luar biasa itu. Bantuan jin adalah dasar ilmu sihir. Ilmu hitam maupun ilmu putih hanya jenama yang dibezakan,  kerana tujuan ilmu yang berbeza. Ilmu hitam untuk tujuan jahat sedangkan ilmu putih untuk tujuan baik. Padahal, sumber kedua-duanya sama.  Sumber ilmu itu adalah haram kerana ia merupakan sejenis ilmu sihir yang mendapat pertolongan jin....", aku membuat kesimpulan.

" Ilmu putih tiada dalam Islam. Ia adalah pesona syaitan!", aku menegaskan.

Murid yang bertanya soalan menceritakan. Di kampungnya ada seorang yang mereka kenali sebagai imam. Orangnya kuat solat dan rajin ke masjid. Dia sering menolong orang kampung dengan ilmunya. Orang sakit selalu pergi minta ubat penawar kepadanya. Dia juga mampu menjampi pada air dalam gelas sehingga air dalam gelas itu boleh menunjukkan bayang wajah orang yang dikehendaki. Bacaannya semua Al-Quran dari awal hingga akhir. Kata imam itu, dia memanggil malaikat membantunya.

Cerita muridku itu hampir tidak ada salahnya mengenai amalan imam itu. Tetapi, apabila dikatakan dia memanggil malaikat, di situlah persoalannya dan titik kesalahannya. Mana mungkin manusia memanggil malaikat untuk membantunya. Lagipun, bukan kerja malaikat membantu manusia dalam perbomohan atau melaksanakan sesuatu hajat. Malaikat hanya melaksanakan perintah Allah SWT. 

Maka, ilmu yang diamalkan itu mengandungi kekeliruan. Ada syubhat di sana. Ilmu yang syubhat itu hukumnya haram. Siapapun yang mengamalkannya, jika ada konsep-konsep yang bertentangan dengan Islam, dia telah membawa ilmu yang syubhat. Saya menduga bukan malaikat yang dipanggil. Sebaliknya yang dipanggil adalah jin-jin yang memperdaya dirinya dengan mengaku sebagai malaikat.

Sewaktu bual-bual agama dan politik di masjid semalam, seorang sahabat jemaah masjid menimbulkan cerita mengenai Bedah Batin. Ada saudaranya di kampung yang mengalami penyakit kerosakan organ hati telah dibawa oleh keluarganya menemui seorang ahli Bedah Batin. Menurut apa yang diceritakan kepadanya, proses Bedah Batin tersebut telah dilakukan dalam bilik bercermin dan dapat dilihat oleh kaum keluarga dari luar bilik. Mereka dapat saksikan bagaimana hati pesakit dikeluarkan melalui proses pembedahan yang tidak menggunakan alat-alat pembedahan. Pembedahan dilakukan dengan tangan kosong dan organ hati orang yang dibedah dibersihkan sebelum dimasukkan semula.

Orang yang menjalani pembedahan tersebut mengakui keberkesanan kaedah itu dan merasa diri bertambah sihat selepas dibedah. Persoalannya apakah amalan Bedah Batin ini ada asasnya dalam Islam. 

Sebenarnya, sebuah cerita mengenai ilmu-ilmu luar biasa ini kita tidak dapat putuskan statusnya sehinggalah kita memahami seluruh praktikal ilmu tersebut dan konsepnya. Seperti ilmu putih yang sering didakwa orang sebagai ilmu orang soleh, dipandang secara sepintas lalu memang tidak akan menemui kesalahannya. Namun, setelah dinilai daripada pelbagai aspek, barulah kita akan temui ketempangannya. Aku percaya, amalan Bedah Batin itu juga mempunyai ketempangan dari sudut pandangan agama jika kita menilai seluruh konsepnya.

Aku berkeyakinan bawa ada unsur jin di sana. Tipu daya jin dan syaitan amat seni. Dalam sepuluh kebaikan, jin dan syaitan akan selitkan hanya satu atau dua kejahatan. Dalam rangkaian ayat suci, diselitnya konsep syirik secara halus. Memanggil khadam, jin dan malaikat adalah amalan syirik.  Maka, kita hendaklah berwaspada dengan tipudaya ilmu yang mengelirukan itu.

Mengenai ilmu Bedah Batin ini, kulampirkan apa yang telah dibicarakan Abu Anas Madani hasil Liqa 'Asatizahnyanya:

Pendirian Liqa’ Asatizah berkenaan pembedahan batin.

Selepas meneliti unsur-unsur yang terdapat dalam pembedahan batin yang diamalkan sesetengah perawat seperti membedah tubuh badan dengan tangan kosong atau tanpa peralatan moden, membetulkan tulang tanpa sentuhan fizikal, menggunakan peralatan ghaib, pengubatan jarak jauh dan seumpamanya, dapat disimpulkan seperti berikut:

1) Pembedahan batin adalah suatu hakikat yang kabur kerana tidak boleh dibuktikan dengan naql, aql dan sains.

2) Pembedahan batin tidak mempunyai sandaran hukum daripada Kitab dan Sunnah Nabi SAW mahupun amalan salafussoleh.

3) Hujah mengaitkan pembedahan batin dgn pembelahan dada Nabi SAW sebelum diangkat menjadi nabi dan Isra’ adalah batil kerana perkara tersebut adalah irhas/mu’jizat yg tidak boleh dikiaskan kepada bukan nabi.

4) Pembedahan batin telah diamalkan dalam agama lain dengan begitu berleluasa seperti Kristian atas nama spiritual healing, psychic surgery @ operation, jirahah gharbiyyah atau jirahah ruhaniyyah. Ini menunjukkan, Islam, iman dan taqwa bukanlah syarat utama pembedahan batin boleh dilakukan seperti dakwaan sesetengah pihak.

5) Tokoh-tokoh awal perubatan alopati Islam seperti Ibn Sina, al-Zahrawi, Ibn al-Haytham, al-Razi, Ibn Rusyd dll menunjukkan perubatan moden adalah sebahagian daripada perubatan Islam (bukan sahaja al-tibb al-nabawi) sekaligus menafikan jenis-jenis perubatan yang mencarik adat.

6) Pembedahan batin diyakini menggunakan khidmat jin @ qarin yang dikhuatiri boleh membawa kepada syirik berdasarkan nas-nas al-Qur’an dalam surah al-Jin ayat 6 dan surah al-Zukhruf ayat 36.

7) Pembedahan batin termasuk perkara mencarik adat yang mampu dipelajari dan boleh dilakukan secara berterusan, ini menunjukkan ia bukan karamah atau ma’unah sebaliknya lebih dekat kepada unsur-unsur sihir dan sya’wazah.

8) Masyarakat Islam dinasihatkan meninggalkan rawatan syubhah seperti pembedahan batin dan kembali kepada al-tibb al-nabawi spt menggunakan ayat-ayat syifa’, doa ma’thur dll atau kembali kepada perubatan alopati (moden) yang tidak bercanggah dengan hukum syara’.

21 Julai 2011.

Ahli liqa’:

Ustaz Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri (Mursyid Liqa’)

Ustaz Dr. Zaharuddin Abd Rahman (Pengerusi/ Moderator)

Ustaz Dr Abdul Basit Abdul Rahman,

Ustaz Dr Zahazan Muhammed,

Ustaz Hj Mohammad Nidzam Abdul Kadir,

Ustaz Hj Aizam Mas’ud,

Ustaz Hj Hasrizal Abdul Jamil,

Ustaz Dr. Khairuddin Aman Razali,

Ustaz Imam Muda Asyraf Mohd Ridzuan, (Tidak Hadir)

Ustaz Ramadhan Fitri Elias, (Tidak hadir)

Ustaz Dr. Maszlee Malik,

Ustaz Dr.Ahmad Wifaq Mokhtar,

Ustaz Syed Mohd Norhisyam

Ustaz Zamri Zainuldin ‘Mantop’

Ustaz Abdullah Bukhari Al-hafiz

Ustaz Ahmad Husni Abd Rahman

Ustaz Shauqi Othman

Disahkan dalam liqa’ pada 18 Ramadhan 1432.

Sumber asal: http://mufakkir-islami.blogspot.com/2011/08/pendirian-liqa-asatizah-berkenaan.html

Lihat beberapa maklumat lain di; http://www.youtube.com/watch?v=sxMGxz6-oTs

Akhukum, Abu Anas Madani, 6 Syawal 1432H.