Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

Watak Qarun Zaman Kini.

April 1, 2012Watak manusia sama sepanjang zaman. Watak orang jahat dewasa ini sama sahaja dengan watak jahat orang zaman lampau. Demikian pula watak orang baik di zaman kini ia sama dengan watak orang baik di zaman lampau. Raja dan pemimpin yang jahat di zaman kini tidak jauh beza dengan raja Firaun, Namrud dan lain-lainya di zaman lampau. Demikian pula,watak orang kaya dewasa ini tidaklah berbeza dengan perangai orang kaya di zaman dahulu.

Lihat sahaja perangai Qarun, seorang hartawan zaman lampau. Dengan angkuh dia berkata, sebagaimana firman Allah SWT:

قَالَ إِنَّمَا أُوتِيتُهُ عَلَى عِلْمٍ عِندِي


“Berkata Qarun, sesungguhnya aku dikurniakan harta yang banyak ini adalah hasil daripada pengetahuanku”
(Surah Al-Qasas: Ayat 78)

Kita dengar bagaimana orang kaya hari ini dengan angkuh berkata bahawa kekayaannya adalah kerana kemahirannya menguruskan ekonomi. Masih terngiang-ngiang dalam ingatan saya bagaimana satu ketika dulu, pemimpin negara mendakwa kemakmuran negara adalah hasil pengurusan ekonomi yang cekap.Dakwan bahawa kekayaan, kemakmuran diri atau organisasi adalah disebabkan kelebihan diri adalah pernqagai Qarun. Perangai itu akan terus menjadi tauladan sepanjang zaman bagi orang kaya yang kupa diri.

Lihat kepada skop yang lebih spesifik, ada kalangan kita yang mendakwa kerjaya yang kita perolehi adalah hasil pelajaran yang dimiliki.

"Saya dapat kerja ini kerana saya ada ijazah!", dakwa seorang mahasiswa yang menjadi eksekutif syraikat Petronas.

"Pendapatan yang banyak saya dapat ini kerana kerajinan saya bekerja!", balas seorang yang berjaya dalam kerja sampingan sebagai peniaga jualan langsung.

Watak Qarun terus wujud dalam pelbagai versi sepanjang zaman. Waspadalah diri agar tidak menjejaki Qarun dalam memahami kekayaan dunia yang diperolehi.

0 comments:

Post a Comment