Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Derita serupa

November 18, 2012

Memang Gaza itu jantung ummat Islam. Apa yang menimpa warganya turut mencemaskan nurani ummat Islam. Apa derita yang ditanggung warga Gaza, ia turut dideritai oleh ummat Islam seluruh dunia. Namun, tidak banyak perkara yang dapat dilakukan oleh kebanyakan kaum muslimin. 

Tentera Sahyuni kini sedang menghimpun angkatan di sempadan Gaza. Peperangan terbuka mungkin meletus. Anggota Hamas dari briged Al-Qassam adalah pasukan yang hebat. Beratus-ratus roket dilepaskan menghentam daerah jajahan Israel sehingga ke Tel Aviv. Sebagai balasan, Israel dengan segala kelengkapan tenteranya mengirimkan serangan udara. Ramai syuhada dilaporkan gugur di pihak muslimin. Sungguh sedih mendengar khabar terbunuhnya saudara kaum muslimin.

Ia memang membuatkan hati kita sakit. Buat kita semua ummat Islam, dan khususnya penduduk Gaza yang diserang, marilah kita bacakan ayat firman Allah SWT:


وَلاَ تَهِنُواْ فِي ابْتِغَاء الْقَوْمِ إِن تَكُونُواْ تَأْلَمُونَ فَإِنَّهُمْ يَأْلَمُونَ كَمَا تَأْلَمونَ وَتَرْجُونَ مِنَ اللّهِ مَا لاَ يَرْجُونَ وَكَانَ اللّهُ عَلِيماً حَكِيماً


Janganlah kamu berhati lemah dalam mengejar mereka (musuhmu). jika kamu menderita kesakitan, maka sesungguhnya merekapun menderita kesakitan (pula), sebagaimana kamu menderitanya, sedang kamu mengharap dari pada Allah apa yang tidak mereka harapkan,  dan adalah Allah Maha mengetahui lagi Maha Bijaksana.
(Surah An-Nisaa’: Ayat 104)


Semoga Allah tambahkan kesabaran buat kita. Semoga Allah tingkatkan keberanian mereka di medan. Semoga Allah bangkitkan gergasi ummat Islam. Mesir dan Turki dua negara harapan. Tumbanglah Basyar Al-Asad dan merdekalah Syria. Rantau sekitar yang lestari akan mengajar tentera Sahyuni itu.0 comments:

Post a Comment