Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Kaifiat solat witir

September 2, 2010

Solat witir itu adalah solat penutup malam. Waktunya adalah selepas solat insya hingga masuk waktu subuh. Apabila disebut dari solat  insya., seadainya seseorang itu melakukan jamak takdim insya kepada maghrib, maka bolehlah dia melakukan witirnya dalam waktu maghrib lagi. 

Menurut mazhab Hanafi, witir hukumnya wajib. Namun, menurut jumhur ulama, hukum witir adalah sunnat muakkad.

Solat sunat witir boleh dilakukan sekadar 1 rakaat. Ia juga boleh dilakukan 3 rakaat, 5 rakaat, 7 rakaat, 9 rakaat atau 11 rakaat. Jika witir itu dilakukan 3 rakaat, terdapat 2 cara yang ditunjukki oleh sunnah iaitu:

 1. Solat 2 rakaat satu salam dan kemudian ditambah 1 rakaat dengan satu salam.
 2. Solat 3 rakaat sekaligus dengan 1 salam dan hanya satu tahiyyat iaitu tahiyyat akhir.

  Jika ia dilakukan 5 atau 7 rakaat, maka hendaklah dilakukan secara sekaligus tanpa tahiyyat awal. Sebaliknya jika dilakukan 9 rakaat, maka hendaklah melakukan tahiyyat awal pada rakaat ke-8 dan tahiyyat akhir pada rakaat ke-9 sebelum salam. Adapun juga dilakukan 11 rakaat, maka hendaklah dibuat dua-dua rakatat dipisahkan salam antara satu sama lain dan satu rakaat terakhir secara berasingan.

  Witir yang paling sempurna dilakukan sebanyak 3 rakaat. Pada rakaat pertama sesudah Fatihah dibacakan surah Al-A'la, pada rakaat kedua dibacakan surah Al-Kafirun dan rakaat ketika dibacakan surah Al-Ikhlas.

  Inilah sedikit ulasan mengini kaifiat witir berdasarkan sunnah. Semua cara tersebut adalah sunnah. Apabila semuanya adalah sunnah, maka haruslah kita melakukan semuanya. Sebaik-baiknya hendaklah dilakukan cara-cara tersebut secara bergilir agar kita dapat mengamalkan semua yang ditunjuki oleh sunnah.

  Sekian...
  Rujukan: Islamqa

  1 comments:

  nrt999 said...

  terima kasih 4 the tag

  Post a Comment