Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

FEUDALISME YANG MENINDAS FIKIR

September 22, 2013

Sebuah pertarungan epik antara Hang Tuah dan Hang Jebat boleh dilihat daripada perspektif pertembungan politik Melayu dewasa ini. Sebahagian Melayu yang masih tebal dengan semangat kebangsaan Melayunya, cenderung untuk melihat eksetiaan Hang Tuah sebagai model dalam membentuk sikap rakyat kepada pemerintah. Manakala, sebagahian yang lain pula cenderung untuk menjadikan Hang Jebat sebagai ikon watak baru yang berjiwa merdeka dan terlepas dari hempap feudalisme yang sekian abad mewarnai pemikiran Melayu.

Hang Tuah berbisik untuk diri sendiri tatkala misinya membunuh hang Jebat telah berjaya diselesaikannya:

" Tuah yang salah atau Jebat yang benar"

Keraguan Tuah sebenarnya kegelisahan Melayu yang terus bersiponggang sepanjang zaman. Namun, setiap bangkit jiwa ksatria Melayu untuk hidup sebagai manusia yang berfikiran, ada sahaja kelompok mandom yang cuba menindas otak fikir dan memulangkan Melayu ke status qou budaya fikir bangsanya.

" Melayu bangsa bersopan, Melayu tidak pernah derhaka raja...dari mana kalian petik budaya demonstrasi ini", seorang pelawak rasis cuba mengimbau saat-saat manis feudal dan menangisi kehilangan daulat Melaka kerana pengkhianatan Si Kitol.

Ya, Melayu yang tidak pernah menjelajah dunia seperti zaman Sultan Mansur Syah, memang tidak tahu erti kebebasan bersuara. Suara kerajaan Melaka hanya diwakili oleh kelompok istana dan suara itu bergenderang sampai ke Tanah Sunda sehingga memungkin kerajaan Majapahit sudi menyerahkan ratu Galoh Cendera Kirana buat menjadi isteri sultan.

Itu adalah zaman sungai fikir manusia berhenti mengalir. Zaman feudal memang mengajar rakyat supaya berfikir dalam kerangka yang sudah dirangka. Berfikir di luar kerangka itu akan dianggap jenayah. Sementara kerangka fikir yang diberikan buat bangsa Melayu itu pula kerangka yang terbatas.

Dunia barat pada zaman feudal menguasai mereka, pun tidak boleh berfikir. Tetapi feudal Barat bukan macam feudal Melayu. Feudal Barat lebih kompleks dengan pengusaan gereja yang merajai para raja. Mereka dihalang berfikir oleh kelompok agamawan yang menggunakan feudalisme rakyat untuk melestarikan pengharaman berfikir.

Apakah zaman moden ini orang perlu kembali semula ke awal zaman untuk jadi baik? Lantas, berfikir dianggap jenayah?

0 comments:

Post a Comment