Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

SOLAT WITIR BERSAMA IMAM ADALAH SUNNAH

July 22, 2013

Kecenderungan sesetengah orang yang solat taraweh meninggalkan solat witir bersama Imam sungguh menghairankan. Dasar apakah yang disandarkan mereka untuk tidak berwitir bersama imam? Apakah kerana mereka berhasrat untuk melakukan solat malam sesudah itu dan kemudian menamatkannya dengan witir secara bersendirian? Atau, apakah mereka cuma ikut-ikut perangai orang jahil yang hanya datang ke masjid dengan tujuan melakukan solat taraweh dan tidak melihat solat witir sebagai sebahagian dari qiam di malam Ramadhan? Kalau ikut perngai orang jahil, solat rawatib pun tidak dibuatnya kerana tujuannya datang hanyalah untuk solat taraweh.  Malah, seandai boleh, solat insya berjemaah pun tidak mahu dibuatnya. Barangkali...

Maka, amat penting sekali amal ibadat dilakukan berdasarkan ilmu. Mengapa kita solat taraweh? Kalau hanya sekadar ikutan, baik tak payah solat taraweh. Amal ibadat kalau dilakukan tanpa dasar ilmu, akan banyak ketempangannya. Sebab itu, program tazkirah antara taraweh merupakan medan yang sangat baik untuk memasukkan nilai ilmu dalam peribadatan orang yang datang. Amat naif kalau ada orang menentang tazkirah dan menyifatkannya mengganggu program solat taraweh. Tidakkan mereka itu tahu bahawa taraweh tiada erti apa-apa dan tidak akan menganjak umat kepada perubahan kalau dilakukan saban tahun dalam keadaan jahil. Apatah lagi kalau jahil murakkab.

Dalam hadis nabi telah disebutkan:

عَنْ أَبِي ذَرٍّ، قَالَ: " صُمْنَا مَعَ رَسُولِ اللَّهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ رَمَضَانَ، فَلَمْ يَقُمْ بِنَا شَيْئًا مِنَ الشَّهْرِ حَتَّى بَقِيَ سَبْعٌ، فَقَامَ بِنَا حَتَّى ذَهَبَ ثُلُثُ اللَّيْلِ، فَلَمَّا كَانَتِ السَّادِسَةُ لَمْ يَقُمْ بِنَا، فَلَمَّا كَانَتِ الْخَامِسَةُ قَامَ بِنَا حَتَّى ذَهَبَ شَطْرُ اللَّيْلِ، فَقُلْتُ: يَا رَسُولَ اللَّهِ، لَوْ نَفَّلْتَنَا قِيَامَ هَذِهِ اللَّيْلَةِ، قَالَ: فَقَالَ: إِنَّ الرَّجُلَ إِذَا صَلَّى مَعَ الْإِمَامِ حَتَّى يَنْصَرِفَ حُسِبَ لَهُ قِيَامُ لَيْلَةٍ، قَالَ: فَلَمَّا كَانَتِ الرَّابِعَةُ لَمْ يَقُمْ، فَلَمَّا كَانَتِ الثَّالِثَةُ جَمَعَ أَهْلَهُ وَنِسَاءَهُ وَالنَّاسَ، فَقَامَ بِنَا حَتَّى خَشِينَا أَنْ يَفُوتَنَا الْفَلَاحُ، قَالَ: قُلْتُ: وَمَا الْفَلَاحُ؟ قَالَ: السُّحُورُ، ثُمَّ لَمْ يَقُمْ بِقِيَّةَ الشَّهْرِ "


Dari Abu Dzarr radliyallaahu ‘anhu ia berkata : Kami pernah berpuasa bersama Rasulullah shallallaahu ‘alaihi wa sallam pada bulan Ramadlan. Tidaklah beliau solat tarawih bersama kami hingga tersisa tujuh hari dari bulan tersebut. Lalu beliau shallallaahu ‘alaihi wa sallam solat bersama kami hingga berakhir/selesai pada sepertiga malam (yang pertama). Pada saat malam tersisa enam hari lagi, beliau kembali tidak solat bersama kami. Ketika malam tersisa lima hari lagi, maka beliau solat bersama kami hingga berakhir/selesai pada waktu tengah malam. Aku berkata : “Wahai Rasulullah, seandainya kita solat kembali pada (sisa) malam ini ?”. Maka beliau menjawab : ”Sesungguhnya, seseorang yang shalat bersama imam hingga selesai, maka dihitung baginya solat semalam suntuk”. Ketika malam tersisa empat hari lagi, beliau tidak solat bersama kami. Namun ketika malam tinggal tersisa tiga hari, beliau mengumpulkan keluarganya, istri-istrinya, dan orang-orang yang ada; kemudian solat bersama kami hingga kami khawatir tertinggal waktu falaah. Aku pernah bertanya : ”Apa makna falaah itu ?”. Beliau shallallaahu ’alaihi wa sallam menjawab : ”Waktu sahur”. Kemudian beliau kembali tidak solat bersama kami pada sisa malam di bulan Ramadlan tersebut
[Diriwayatkan oleh Abu Daawud no. 1375, At-Tirmidziy no. 806 dan ia berkata : ‘Hasan Soheh’, An-Nasaa’iy no. 1364 & 1605, Ibnu Maajah no. 1327, dan yang lainnya; soheh].

Untuk mendapat pahala qiam semalam suntuk, maka perlu solat bersama imam hingga selesai. Selesai ertinya sampai imam memberi salam solat witir. Zikir-zikir dan wirid selepasnya tidak termasuk dalam makna solat. Oleh itu, kalau seseorang boleh menyelesaikan witir bersama imam, dia mendapat pahala berlipat dengan jalan mudah. Bukankah ini menunjukkan orang itu bijak dalam beribdat. Bijak dalam beribadat hanya ada pada orang yang berilmu. Kalaulah orang yang selalu meninggalkan witir selepas taraweh itu ada ilmu, tentu mereka tidak akan meninggalkan witir bersama imam kerana ia mensia-siakan peluang mudah buatnya mendapat pahala qiam semalaman.

Orang berilmu tidak sama dengan ornag jahil dalam beribadat. Orang berilmu buat sedikit pahalanya melimpah ruah. Orang jahil buat banyak sednagkan ganjarannya sedikit. Itupun  kalau ada ganjaran. Dalam banyak situasi, amal ibadat orang jahil adalah sia-sia dan tidak beroleh ganjaran pahala.

Orang boleh pergi ke KK jalan kaki kalau dia jahil bawa kereta. Tapi, orang bawa kereta akan sampai dulu dari orang jalan kaki. Walaupun kita nampak orang jalan kaki itu sangat hebat mujahadahnya, jalan susah dan lambat serta jauh. Namun, kalau naik kapal terbang lagi cepat berbanding kereta. Orang yang ada ilmu tentang naik kapal terbang lebih beruntung daripada orang yang hanya tahu memandu kereta. Dalam masa tak sampai sejam, dia boleh tiba di Kota Kinabalu.  Begitulah untungnya kalau ada ilmu.

Begitulah ibaratnya kalau beramal. Kena ada ilmu baru amal itu benar-benar menguntungkan. Melalui ilmu, tak perlu buat banyak. Ilmu akan mengajar tuannya memilih titik-titik amal yang besar faedahnya dan tepat sasarannya.

Sudah tentu ilmu itu hendaklah ilmu yang benar. Ilmu yang benar tidak dapat tidak hendaklah bersandarkan sunnah baginda rasulullah SAW.

#catatan: Jika bangun tahajjud di sepertiga malam ada dua pilihan. Pertama, genapkan witir yang sudah dilakukan dengan mengerjakan satu rakaat sebelum tahajjud. Kemudian witir semula pada kesudahannya sebelum Subuh. Kedua, tidak perlu witir lagi dan memadai dengan witir taraweh bersama imam. Nabi SAW ada diriwayatkan pernah mengerjakan solat lagi selepas witir. Maka, tidak menjadi masalah untuk solat malam selepas witir taraweh. Cara yang kedua inilah pandangan Jumhur.0 comments:

Post a Comment