Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Renungan:Demokrasi ditunggangi bukan menunggangi.

July 5, 2013

Zaman itu belum ada jentera pembajak. Petani membajak sawah menggunakan kerbau. Bila zaman berubah, jentera pembajak pun mula mengambil alih tugas membajak. Para petani pun meninggalkan kebiasaan menggunakan kerbau dalam kerja pembajakan. Tapi bukan semua petani mampu sewa jentera. Yang tidak mampu, kerbau masih jadi pilihan. Kelak sampai masanya, kerbau pun tidak digunakan lagi. Kerbau pembajak kalau disimpan juga masa itu, tiada faedahnya. Lantas, sembelih buah kenduri makan daging sahaja.

Itu cerita kerbau bajak. Itu kiasan sahaja. Sebenarnya aku mahu cerita pasal demokrasi. Ada orang salahkan Dr. Mursi kerana naik tahta kepimpinan dengan jalan demokrasi. Bila dia jatuh, maka dikatakan:"itulah akibatnya kalau bersenda dengan demokrasi, kerana demokrasi itu sistem ciptaan kafir yang ganas. Ia tidak sesuai buat meraih kekuasaan".

Seperti halnya dengan kerbau bajak. Pada satu masa, kerbau bajak amat releven. Namun, bila zaman berubah, jentera bajak yang releven. Tapi, jentera bajak pun bukan releven selamanya.

Kerbau bajak yag berjasa itu, ada masanya dia marah dan menanduk tuannya. Jentera pun sama. Adsa masa ia mudaratkan tuannya. Begitulah demokrasi. Demokrasi hanya pilihan zaman, bukan ketentuan selamanya. Kalau ada cara lain yang dapat ditunggangi buat memenangkan pihak yang benar, tiada salahnya ia menjadi pilihan seterusnya. Tapi bukan semua cara. Matlamat tidak menghalalkan cara.

Tidak ada kerbau bajak bukan bermakna babi bajak boleh digunakan.

Pihak yang mengungkit kejatuhan Mursi sebagai kegagalan demokrasi, silalah ciptakan jalan pilihan yang boleh menangkan Islam. Tidak ada jalan mudah. Semua jalan menuntut korban. Jalan jihad Al-Qital pun perlu terkorban. Justeru, mengapa ketewasan di medan dmokrasi harus jadi persoalan lalu merendahkan pelarinya.

Nabi SAW memperingatkan perinsip Islam untuk memilih yang paling ringan antara yang berat. Demokrasi ialah jalan ringan buat kebanyakan orang. Bentangkan buat mereka jalan ringan sebagai pilihan sungguh pun ada sekelompok kecil yang mampu merentas jalan payah berduri.

Kita tunggangi demokrasi sebagaimana kita tunggangi kerbau bajak di zaman sebelum jentera bajak...

0 comments:

Post a Comment