Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Bingkisan Ramadhan

August 1, 2011


Hari ini 1 Ramadhan. Ummat Islam di Malaysia berpuasa. Setelah 11 bulan berlalu, kini, dengan rahmat Allah SWT, kita dipertemukan lagi dengan Ramadhan. Kemuliaan Ramadhan sebagai penghulu kepada semua bulan tidak dapat diragukan lagi. Nas-nas Al-Quran maupun hadis telah cukup menjelaskan. Pujian dan sanjungan para ulama sejak zaman Salaf hinggalah ke zaman kini telah berjela-jela dan tidak terkira lagi.

Di atas semua kelebihan Ramadhan itu, apa yang paling penting ialah bagaimana kita memanfaatkannya. Sebahagian besar hanya menjadikan Ramadhan sebagai PLKA (Pusat Latihan Khidmat Agama). Maka, apabila sudah habis Ramnadhan, dia pun merasakan merdeka dan bebas. Tidak ubah seperti kebanyakan peserta PLKN. 

Kalau mahu menilai harga Ramadhan bagi seseorang itu, lihatlah di mana dia sesudah Ramadhan. Kalau dia kembali semula kepada perangai sebelumnya dan tempat yang dia sia-siakan masanya sebelumnya, jelaslah bahawa Ramadhan hanya menjadi seperti Kem Tahanan Sementara. Ramadhan bukan sebuah Kem Tahanan Sementara. Bukan juga seperti PLKN. Ramadhan hanyalah bulan tarbiah dan pesertanya hanya bermakna di dalamnya jika dapat meramadhankan sepanjang tahun untuk bulan-bulan berikutnya.

Marilah kita langkah ke gerbang Ramadhan dengan memanjatkan Taubat Nasuha. Sangkutkan azam ke syurga taqwa yang dijanjikan. Mudahan kita semua dapat menggapainya. Hari ini kita atur langkah membina watak insan bertaqwa. Jangan lagi menoleh ke belakang, pada dosa, noda dan kesilapan lalu.

1 comments:

Julia Anum said...


Please keep on posting such high quality stories
as this is an uncommon thing to find today. I am always searching online for posts that could
assist me. Looking forward to another wonderful
website. Good luck!


http://fashionperday.com/

Post a Comment