Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

Renungan Subuh (040410)

April 4, 2010

Sesekali...ketika melihat tapak tanganmu yang putih kemerahan, bersih....kenangkanlah saat saat ia mungkin menjadi hangit hitam di bakar api neraka. Alangkah sayangnya tanganmu itu! Lihat jemarimu yang runcing, kuku-kukunya yang bersih dan cantik...kenangkan saat ia menjadi hangus kerana dibakar api neraka.

Oh Tuhan...saat merenung anugerah ciptaanMu pada sekujur tubuhku...aku menjadi bimbang sekali kalau semua anugerah ini tidak selamat daripada siksaan api nerakaMu.

Dalam hening subuh sebentar tadi...aku terhimbau segala episod masa yang telah dikurniakan Tuhan buatku. Dari zaman kanak-kanak yang kecil suci dari dosa sehingga kini zaman dewasa bergelut pelbagai noda dunia. Terpalit nista dosa. Terumbang ambing antara syurga dan neraka.

Aku mengenangkan kehancuran tubuhku saat dimamah tanah dan cacing dalam kubur. Kulitku yang cantik akan berburat membusuk dan hancur. Dia hari akhirat, jika aku ke neraka, kulit yang cantik ini akan menghitam dibakar panas api neraka.

Rasanya, mejadi kerdil sekali diri dalam bayangan ini. Menjadi hina segala kecantikan diri. Menjadi rendah segala rasa kebanggaan pada kesempurnan anugera ilahi.

Wahai Tuhan...dosaku berkata; "Akan kuhumbankan kamu ke neraka!"
Wahai Tuhan...pahalaku merintih: "Aku kecil tak berdaya menerbangkanmu ke syurga!"

Wahai Tuhan...bantulah daku...

0 comments:

Post a Comment