Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Renungan Subuh (040410)

April 4, 2010

Sesekali...ketika melihat tapak tanganmu yang putih kemerahan, bersih....kenangkanlah saat saat ia mungkin menjadi hangit hitam di bakar api neraka. Alangkah sayangnya tanganmu itu! Lihat jemarimu yang runcing, kuku-kukunya yang bersih dan cantik...kenangkan saat ia menjadi hangus kerana dibakar api neraka.

Oh Tuhan...saat merenung anugerah ciptaanMu pada sekujur tubuhku...aku menjadi bimbang sekali kalau semua anugerah ini tidak selamat daripada siksaan api nerakaMu.

Dalam hening subuh sebentar tadi...aku terhimbau segala episod masa yang telah dikurniakan Tuhan buatku. Dari zaman kanak-kanak yang kecil suci dari dosa sehingga kini zaman dewasa bergelut pelbagai noda dunia. Terpalit nista dosa. Terumbang ambing antara syurga dan neraka.

Aku mengenangkan kehancuran tubuhku saat dimamah tanah dan cacing dalam kubur. Kulitku yang cantik akan berburat membusuk dan hancur. Dia hari akhirat, jika aku ke neraka, kulit yang cantik ini akan menghitam dibakar panas api neraka.

Rasanya, mejadi kerdil sekali diri dalam bayangan ini. Menjadi hina segala kecantikan diri. Menjadi rendah segala rasa kebanggaan pada kesempurnan anugera ilahi.

Wahai Tuhan...dosaku berkata; "Akan kuhumbankan kamu ke neraka!"
Wahai Tuhan...pahalaku merintih: "Aku kecil tak berdaya menerbangkanmu ke syurga!"

Wahai Tuhan...bantulah daku...

0 comments:

Post a Comment