Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


COUNTDAWN AIDIL ADHA


Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

Perpecahan menjadi sunnah.

June 27, 2012

Sebelum diutuskan Rasul kepada satu masyarakat yang menjadikan kesesatan sebagai jalan hidup mereka, masyarakat itu bersatu padu. Kedatangan Rasul tersebut telah menyebabkan berlakunya perpecahan dalam masyarakat. Sebahagian daripada anggota masyarakat tetap dengan kesesatan mereka , manakala sebahagian yang lain mengikut para rasul tersebut. Demikianlah apa yang terjadi kepada kaum nabi Nuh, Hud, Lut, Soleh, Syuaib, dan seterusnya nabi Muhammad SAW. Allah telah menyebutkan tentang sunnatullah yang terjadi kepada kaum yang diutuskan Rasul sebagaimana firmanNya:

وَلَقَدْ أَرْسَلْنَا إِلَىٰ ثَمُودَ أَخَاهُمْ صَالِحًا أَنِ اعْبُدُوا اللَّهَ فَإِذَا هُمْ فَرِيقَانِ يَخْتَصِمُونَ


Dan Sesungguhnya kami Telah mengutus kepada (kaum) Tsamud saudara mereka Shaleh (yang berseru): "Sembahlah Allah". tetapi tiba-tiba mereka (jadi) dua golongan yang bermusuhan.
(Surah An-Namlu: Ayat 45)

Perpaduan yang tegak tidak di atas kebenaran, tidak punya nilai di sisi Allah SWT. Tiada apa yang boleh dibanggakan dengan perpaduan yang sedemikian. Kalaulah perpaduan itu menjadi berharga, sudah tentu tidak perlu dibawa kebenaran untuk menggugat kesatuan yang telah sedia ada itu. Namun, disebabkan kebenaran itu lebih bermakna, maka perpecahan yang terjadi adalah harga yang murah sekali.

Hari ini, ada orang bercakap mengenai perpaduan Melayu.  Ketika datang kalangan yang mendakwahkan kebenaran dengan pakej pemulihan sosial dengan mengusahakan penyingkiran orang yang rasuah, merosakkan Islam dan menindas masyarakat, maka soal perpaduan dikumandangkan. Seruan agar kesatuan dipertautkan lalu digenderangkan. Kita katakan bahawa perpecahan memang jalannya untuk meruntuhkan kezaliman, jahiliah dan kesesatan. Demikian itulah yang menjadi sunnah perjuangan para Rasul 'alaihimussolatu wassalam.

Tidak perlu bercakap mengenai perpaduan Melayu semata-mata kerana jika Melayu tidak tegak di atas prinsip Islam, tidak ada gunanya berpadu. Perpaduan hanya di atas prinsip Islam dan perpaduan atas prinsip kebangsaan, kepentingan kelompok tertentu hanya fatamorgana.

Alhamdulillah, dengan perpecahan rakyat Mesir kini sedang melakar sejarah baru perpaduan.  Perpaduan yang berdiri di atas paksi keadilan rakyat dan nilai-nilai rabbani dalam sebuah negara Madani. Maka, jangan takut untuk berpecah kerana para Rasul yang datang kepada kaumnya telah memecahbelahkan mereka demi mendapat perpaduan di atas kebenaran.

Kalau tidak dipecahkan ruyung, manakan dapat sagunya?

1 comments:

Anonymous said...

pandailah kau

Post a Comment