Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

Hukuman ala-Firaun

October 21, 2011


قَالُوا لَن نُّؤْثِرَكَ عَلَى مَا جَاءنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالَّذِي فَطَرَنَا فَاقْضِ مَا أَنتَ قَاضٍ إِنَّمَا تَقْضِي هَذِهِ الْحَيَاةَ الدُّنْيَا


Mereka berkata: "Kami sekali-kali tidak akan mengutamakan kamu daripada bukti-bukti yang nyata (mukjizat), yang Telah datang kepada kami dan daripada Tuhan yang Telah menciptakan Kami; Maka putuskanlah apa yang hendak kamu putuskan. Sesungguhnya kamu Hanya akan dapat memutuskan pada kehidupan di dunia Ini saja.
(Surah Thaha: Ayat 72) 


Dunia Akademik sebenarnya telah dipermalukan apabila pentadbiran UIAM menggantungkan tugas Prof. Aziz Bari yang berani dalam menegakkan pandangannya berasaskan ilmunya. Kerana desakan beberapa insan yang bankrap politik dan kemetot otak, pihak pentadbiran UIAM mengambil tindakan tersebut. Maka, jadilah rektor UIAM dan yang bersamanya bankrap ilmu pula dan kemetot otaknya. Seharusnya, kita perlu berbangga jika ada seorang profesor yang berani menyatakan pendiriannya berasaskan ilmunya. 
 
Prof. Aziz Bari
 
Lalu, akibatnya Prof. Aziz Bari digantungkan tugas. Pada sangkaan mereka yang mengambil dan meminta tindakan diambil itu, kemenangan berpihak kepada mereka. Sejarah mengajar kita bahawa kebenaran tidak akan dapat dipadamkan, apa lagi melalui ancaman-ancaman sedemikian.  Keputusan menggantung Prof Aziz Bari adalah keputusan ala-Firaun yang cuba menahan kebenaran tatkala sudah mula menguasai ruang keimanan para ahli sihirnya.

Hukumlah...sesungguhnya hukuman yang kalian timpakan itu hanya mainan dunia. Tindakan itu tidak akan memalingkan sokongan para pencinta kebenaran. Malah, ia memperlihatkan lagi sifat kebodohan dan terdesak mereka yang terlibat membuat hukuman.

Hanya kerana mengkritik tindakan seornag Sultan yang camputangan dalam Isu Gereja Methodis di Damansara Utama, ia dianggap satu kesalahan. Sultan tidak boleh dikritik. Jika dikritik, dianggap derhaka. Inilah ketuat-ketuat yang mengkemetotkan otak Melayu. Mengkultuskan Sultan keterlaluan. Dalam zaman merdeka, orang bercakap soal kebebasan, demokrasi, tamadun ilmu, jati diri, maruah dan sebagainya, ada lagi manusia yang berjiwa hamba hina dina dan mengambil manhaj tempang Laksamana Hang Tuah. Sungguh hebat ungkapan yang disandarkan kepada Perwira Hang Jebat. Raja adil raja disembah, raja zalim raja disanggah. Sepatutnya itulah yang menjadi selogan kebanggan mereka yang menjunjung duli sultan di atas batu jemalanya di zaman kini.

Tetapi, hakikatnya pendewa sultan itu sediri adalah mereka yang telunjuk lurus kelingkin berkait. Kenangkan masa-masa lalu di saat para "salatin" Melayu dipermalukan. Barulah dikenal hakikat kata bicara madah pujangga terbaru ini.

1 comments:

Julia Anum said...


Please keep on posting such high quality stories
as this is an uncommon thing to find today. I am always searching online for posts that could
assist me. Looking forward to another wonderful
website. Good luck!


http://fashionperday.com/

Post a Comment