Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Bagaimana menyelamatkan generasi ini?

October 16, 2011

Di sebuah perkampungan miskin, penduduknya bercampur kaum pendatang, bergantung hidup dengan kerja nelayan dan buruh kasar, aku "paparrazi'kan gambar ini. 


Sekumpulan kanak-kanak sedang bermain judi bernilai  kecil-kecilan. Orang dewasa berada di sekitar memerhati dan tidak mempedulikan. Kelak, bila dewasa, apa akan jadi kepada anak-anak kecil ini? Bi'ah mereka adalah bi'ah perjudian. Orang-orang tua di kalangan mereka tidak bersifat murabbi. Inilah wajah generasi yang merisaukan. 

Buat para du'at...Mereka ini perlu diselamatkan. Tetapi bagaimana? Sesungguhnya dakwah itu sangat meletihkan Jalannya perit dan merampas keselesaan diri. Namun, jika setiap pemuda agama yang sedar mengambil peranannya, dakwah itu akan lestari. Kerja berat akan menjadi ringan.

Sebab itu, keletihan ini sudah berada di puncak untuk mendengar keluhan dan rintihan mengenai kerosakan masyarakat daripada mereka yang yang enggan berbuat apa-apa. Kuabaikan segala kerisauan yang bersiponggang dari siulan margastua agamawan yang bertasakku'.

0 comments:

Post a Comment