Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

Menjadi muttabi'

April 25, 2011

Ramai kalangan kita, apabila ditanya mazhabnya, dengan pantas dan spontan akan mengatakan mazhabnya adalah Syafie. Ada semacam kebanggaan pula bagi sesetengah orang untuk mendakwa bahawa dia bermazhab Syafie. Kebanggan ini disokong pula oleh pelbagai cerita mengenai kehebatan imam As-Syafie rahimahullah. Bagi sesetengah yang ta'sub, Imam Syafie adalah yang terhebat di antara semua imam. Imam Malik, Imam Hanafi dan Imam Hambali tidak setanding dengan imam As-Syafie. Apatah lagi kalau imam-imam yang tidak tersenarai dalam 4 mazhab yang masyhur.

Benarkah dia mengikut mazhab Syafie? Hal tersebut sebenarnya amat terbuka kepada persoalan. Kalau mengikut mazhab Syafie, kenapa bayar zakat fitrah guna duit? Kenapa pula ada amalan beli tempahan untuk kain baju? Kenapa pula bersentuh lelaki dan perempuan tidak batal wuduk semasa bertawaf di Baitullah? Semua persoalan ini adalah sebahagian persoalan yang boleh ditanyakan kepada mereka yang amat berbangga mendakwa bahawa dia adalah pengikut As-Syafie.

Sebenarnya, sampai bila kita hendak jadi muqallid. Kalau kita jadi muqallid yang setia boleh juga dibanggakan. Namun, dalam keadaan kita mendakwa sebagai muqallid, kita membelakangi pendapat imam yang kita taqlidkan dalam keadaan-keadaan yang kita sukar mengamalkannya. Padahal, kita bukan bertaqlid kepada imam As- Syafie. Kita hanyalah bertaqlid kepada mufti yang memberi pandangan. Apabila kita menghadapi sesuatu masalah, kita tanya kepada mufti sama ada mufti yang dilantik kerajaan atau mufti si pemberi fatwa yang ada di pelbagai peringkat yang kita percayai. Apabila mufti itu memberi hukum, hukumnya ringkas dan tidak disertakan dalil dan hujah. Sama ada halal atau haram. Sah atau batal dan sebagainya. Maka kepadanyalah orang yang bertanya bertaqlid. Bukan kepada As- Syafie.

Sebab itu, kita diseru supaya menjadi muttabi'. Muttabi' mengikut dengan ilmu sedangkan muqallid mengikut dengan kejahilan. Sandaran muttabi' adalah dalil yang digunapakai. Imam bagi mutabi' adalah Rasulullah SAW. Sememangnya pun itulah yang dituntut kepada setiap orang Islam. Mengikut selain daripada Rasulullah terdedah kepada kemungkinan untuk disesatkan. Kerana terlalu bertaqlid kepada syeikh maka ramai pengkagum ajaran dan tariqat menempa jalan sesat. Kekaguman kepada syeikh itu menerbitkan taqlid membuta tuli tanpa dipandukan dengan dalil. Tidak ditanya kepada seyeikh apakah dalil yang digunapakai untuk melegitimasikan amalannya. 

Menjadi muttabi' bukannya jalan mudah. Biarpun sukar, kita perlu berusaha menjadi muttabi'. Kalau mampu jadi mujtahid, silakan. Namun menjadi muqallid bukan standard yang layak bagi seorang muslim sejati.0 comments:

Post a Comment