Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

TAHUN-TAHUN TANPA HAJI

April 5, 2020

Pusat Kajian king Abd Aziz, Arab Saudi, menyatakan sepanjang sejarah tidak kurang daripada 40 kali ibadah haji tidak dapat dilakukan. Jika kita mengamatinya, terdapat pelbagai sebab kenapa ibadah haji tidak dapat dilakukan. Ada sebab peperangan, ketidakstabilan politik, kekacauan dalam perjalanan, ekonomi, wabak dan sebagainya.

Telah tercatat dalam sejarah, pada tahun 317H, buat pertama kalinya haji tidak dapat dilaksanakan apabila Kota Mekah diserang dan dikuasai oleh puak Qoramitah. Mereka, malahan telah membunuh ribuan jemaah haji yang sedang bersiap-siap untuk menunaikan haji pada tahun tersebut. Puak ini juga telah mencungkil Hajaral Aswad dan dibawa balik ke negeri mereka yang terletak di wilayah Bahrin hari ini. 10 tahun ibadah haji dilakukan sesudah itu tanpa Hajaral Aswad.

Kemudian, terdapat pelbagai peristiwa yang mengekang perlaksanaan ibadah haji. Kekadang ibadah haji hanya dilakukan oleh orang-orang Islam yang tinggal di tanah Hijaz sahaja. Itu dihitung sebagai tahun-tahun di mana ibadah haji gagal dilaksanakan.

Justeru, jika ibadah haji tidak dapat dilaksanakan pada tahun ini, tahun 1441H, kerana Corona Virus, janganlah buat spekulasi seolah-olah inilah kali pertama dalam sejarah. Lalu digembar-gemburkan bahawa tahun inilah Imam Al-Mahdi akan muncul dan sebagainya. Orang dulu-dulu pun pernah diriuhkan dengan isu yang sama. Namun imam Al-Mahdi belum muncul. Yang muncul para pendusta yang cuba mengaku dan mengambil kesempatan.

Imam Al-Mahdi akan muncul. Bila? Allahu a'lam. Bukan kemampuan kita menetapkan tahunnya. Serahkan sahaja ilmunya kepada Allah. Hiduplah di dunia dan beramallah. Sebelum munculnya beliau, usah dicekcokkan.
 
Rujuk:Al-Hurra