Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

REVOLUSI MAKAN DIRI

March 26, 2020الثورة تأكل أبناءها

" Revolusi akan membaham anak-anak revolusi" 

Revolusi itu seperti seekor singa. Apa bila singa yang lemah menjadi kuat, maka singa itu akan menerkam orang yang pernah menolongnya. Pepatah Melayu menyebut, bagai melepaskan anjing tersepit. Telah kita lihat dalam sejarah , bagaimana nasib yang menimpa para pejuang revolusi. Apabila revolusi telah berjaya menumbangkan sesebuah pemerintahan, lalu naik pemerintahan baru akibat revolusi tersebut, mangsa-mangsanya adalah para pejuang revolusi itu sendiri.

Perhatikan hukum sejarah ini. Di seluruh dunia dan juga yang pernah berlaku dalam episod sejarah. Revolusi selalu makan diri.

Kata-kata ini menjadi popular ketika berlaku Revolusi Prancis. Apa yang berlaku selepas revolusi Prancis 1789? Sila baca. Apa yang berlaku selepas revolusi Bolshevik 1917?

Bukankah telah dikatakan: Revolusi itu memakan anak-anaknya. Bagai kucing jantan makan anak-anaknya.