Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

MULIAKAN APA YANG DIMULIAKAN ALLAH

June 21, 2019

Ada seorang perempuan, namanya Khaulah bin Tsa'labah. Dia seorang sahabat nabi dari kalangan mukminat. Suaminya bernama Aus bin Somit. Khaulah itu telah datang bertemu Rasulullah SAw mengadu perihal suaminya yang telah menziharkannya. Bertitik tolak daripada aduan Khaulah itulah, Allah menurunkan wahyu memperakui bahawa aduan Khaulah itu didengar oleh Allah SWT (Rujuk Surah Al-Mujadilah: Ayat1)


Satu hari di zaman Khalifah Umar Al-Khattab, beliau telah disekat oleh Khaulah untuk mengutarakan beberapa teguran kepada Umar. Berdepan dengan Khaulah itu, Umar diam dan menunjukkan rasa hormat. Umar diam mendengar kata-kata Khaulah sehingga Khaulah selesai. Para sahabat Umar bertanya beliau tentang perlakuannya yang menunjukkan hormat dan takzim terhadap perkataan seorang perempuan tua bernama Khaulah itu. lantas Umar menjelaskan:


" Apakah patut aku tidak mahu mendengar perkataan seorang wanita yang kata-katanya didengar oleh Allah dari atas langit yang tinggi? Demi Allah, andainya aku perlu bersabar untuk mendengar perkataannya sehingga esok pagi, aku akan lakukan!".

Umar memuliakan bicara Khaulah kerana Khaulah pernah dapat kemuliaan apabila kata-katanya dapat perhatian Allah SWT. Orang yang dimuliakan Allah, tidak harus dihinakankan sama sekali. Inilah sikap yang ditunjukkan teladannya oleh Umar.

Lalu, mari kita lihat diri kita. Apakah kita mengamalkan adab penting ini dalam hidup kita? Allah berfirman dalam Al-Quran:

وَلَقَدْ كَرَّمْنَا بَنِي آدَمَ" Sesungguhnya Kami telah muliakan anak Adam".


( Al-ISrak: 70)

Allah muliakan anak Adam. Semua manusia itu daripada keturunan Adam. Baik muslim atau kafir. Bangsawan atau hina dina. Miiskin atau kaya. Semuanya anak Adam. Namun , berapa ramai kalangan kita saling hina menghina antara saty sama lain. Mereka yang dimuliakan Tuhan, kita hinakan tanpa sebab yang membolehkannya. Hanya kerana dia bukan Islam, kita hina dia. Itu tidak boleh. Hanya kerana dia pengemis, orang miskin, tidak berpangkat dan keturunan biasa, kita hina dia. Itu tidak boleh.

Allah muliakan anak Adam. Kenapa kita tidak muliakan kerana kemuliaan yang Allah berikan itu? Kenapa kita tidak menjadi sikap Umar itu sebagai pantulan tingkah laku kita?

Ayuh! Insafi diri....mari kita peringatkan diri bahawa memuliakan Insan itu lambangkan kita muliakan Allah SWT.

0 comments:

Post a Comment