Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

(أه ) 'AH' ... BUKAN NAMA ALLAH

June 19, 2019

Mereka yang mengatakan bahawa "AH ( أه )" adalah salah satu antara nama Allah, lalu menjadikannya sebagai zikir adalah berdalilkan sebuah hadis maudhuk yang disebutkan dalam Musnad Al-Firdaus oleh Ad-Dailami dan Tarikh Qazwin oleh Ar-Rafi'e. Dalam Riwayat tersebut disebutkan bahawa satu hari Rasulullah masuk kepada A'isyah dan bersamanya ada seorang yang sedang sakit dan merintih. Ah...Ah...Ah  . Aisyah melarangnya daripada merintih lalu nabi bersabda:

دعوه يئن، فإن الأنين اسم من أسماء الله تعالى يستريح إليه العليل
Biarkan dia merintih, sesungguhnya rintihan "ah" itu adalah menyebut salah satu nama Allah yang boleh melegakan orang yang sakit.

Hadis ini dihukumkan maudhuk oleh Al-Hafiz  Ahmad Sodiq Al-Ghimari dalam "AlMughir Ala Al-Jami' As-Soghir" kerana pada sanadnya ada seorang rawi bernama Muhammad bin Ayyub bin Suwaid Ar-Ramli yang dianggap sebagai pendusta dan pereka hadis.

Al-Hafiz Al-Ghimari dalam kitabnya yang lain , Al-Mudawi Li 'Ilalil Manawi menyebutkan bahawa Muhamamd bin Ayyub ini telah disebutkan oleh Ibn Hibban bahawa tidak halal riwayat dan berhujjah dengan riwayatnya.

Golongan Ahli Tasaffuf yang mendakwa mereka atas jalan Syeikh Syazili mendakwa ia nama Allah dan menjadikannya sebagai zikir. Sebenarnya ia hanya bid'ah yang dibuat oleh sebagaian cabang  Tariqat Syaziliyyah di FAS.


Rujuk: Darulfatwa Australia

0 comments:

Post a Comment