Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

TAHZIR ADNAN IBRAHIM

February 26, 2019

Ada seorang bernama Adnan Ibrahim. Banyak videonya di youtube. Antara videonya itu, beliau mengkritik hadis Bukhari. Lebih perit lagi, dia terjebak dengan penyakit golongan rafidhah mencela sahabat. Sahabat yang banyak dicelanya adalah Mu'awiyah bin Abu Sufyan. Seorang yang mendengar ceramahnya perlu waspada. Asas-asas ilmu ahli Sunnah perlu kukuh dibina sebelum meladeni ceramah-ceramah orang seperti Adnan Ibrahim. 


Sewaktu saya menyelak lembaran youtube itu, saya jumpa vide oorang ini. Banyak isu yang berlegar. Beliau bawa riwayat-riwayat daripada kitab rujukan ahli Sunnah sendiri yang menyebutkan Muawiyah sebagai kafir. 

Apa yang aku ingat, dia mengkritik hadis tentang tinggi Adam 60 hasta. Hadis dalam Bukhari yang menyebutkan perbuatan Bani Israil menyimpan Manna dan Salwa sebagai punca makanan berulat dan kereputan berlaku. Katanya hadis-hadis Bukhari seperti ini adalah rekaan kerana berlawanan dengan akal.