Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Merekalah musuh dan waspadalah!

July 9, 2015

Kita tidak tahu siapakah yang menjadi munafik di kalangan ummat Islam pada hari ini. Tidak tahu siapa munafiq bukan bermakna munafiq telah tiada. Kita tidak boleh katakan bahawa munafiq itu hanya kelompok yang wujud pada zaman Nabi SAW. Tidak! Munafiq telah ada pada zaman Nabi SAW dan akan terus ada sehingga akhir zaman.

Allah menegaskan melalui firmanNya:


وَإِذَا رَأَيْتَهُمْ تُعْجِبُكَ أَجْسَامُهُمْ وَإِنْ يَقُولُوا تَسْمَعْ لِقَوْلِهِمْ كَأَنَّهُمْ خُشُبٌ مُسَنَّدَةٌ يَحْسَبُونَ كُلَّ صَيْحَةٍ عَلَيْهِمْ هُمُ الْعَدُوُّ فَاحْذَرْهُمْ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ
Dan apabila kamu melihat mereka, tubuh-tubuh mereka menjadikan kamu kagum. dan jika mereka berkata kamu mendengarkan perkataan mereka. Mereka adalah seakan-akan kayu yang tersandar. Mereka mengira bahwa tiap-tiap teriakan yang keras ditujukan kepada mereka. Mereka Itulah musuh (yang sebenarnya) Maka waspadalah terhadap mereka, semoga Allah membinasakan mereka. Bagaimanakah mereka sampai dipalingkan (dari kebenaran)?
(Surah Al-Munafiquun: Ayat 4)

Munafiq ialah mereka yang menyembunyikan kebatilan dan mendedahkan kebenaran. Mereka kata mereka sayangkan Isllam, tetapi buat kerja menjatuhkan Islam. Mereka tunjukkan cinta dan kasih kepada orang beriman, tetapi mereka sebaliknya menggali lubang perangkap untuk menjerumuskan orang beriman ke dalam bahaya dan kecelakaan.Mereka kata mereka memperjuangkan "islah" tetapi sebenarnya mereka berbuat "fasad".

Pendek kata, munafiq adalah pengkhianat. Munafiq adalah api dalam sekam. Lain dikata, lain yang dibuat. Sifat munafiq, kalau bicara, tidak boleh dipegang katanya. kalau janji, mungkir. Amanah, jika diberikan kepadanya, dia pecahkan. Kalau bergaduh dengan orang lain, dia jadi melampau. Sifat-sifat ini ada pada sebahagian orang. Dari kalangan pengikut maupun pemimpin.

Dulu pernah berjanji. Sekarang janjinya tinggal janji. Janji nak bela orang lemah. Bila diberi kuasa, dibela pula orang gagah. Orang lemah malah ditindas. Orang lemah bertambah susah. Diberi jawatan menjaga kepentingan awam. Mula-mula nampak ikhlas. Tapi, lama-lama mula culas. Amanah yang dipegang dipulas dan dikuras. Hak orang dibuat macam hak sendiri. Orang lawan dan bantah kejahatannya, dibalas dengan yang lebih teruk. Pencabar, penentang dan yang boleh membahayakan kepentingannya akan ditangkap, dipenjara atau direncanakan makar yang tidak terbayang dalam fikiran. Bahkan, kemelampauan dalam tindak balas terhadap penentang boleh membawa kepada mengatur pembunuhan terancang.

Kerana nifaq itu kutil dalam hati, tidak siapa nampak dengan jelas. Ia hanya ditandakan dengan tanda yang pelbagai. Melalui tanda itulah kita menyimpan waspada terhadapnya. Allah suruh kita waspada. Jangan bersahabat dengannya. Jangan mudah percaya omongannya. Jangan taruh harapan muluk bahawa dia akan bantu kita bila kita perlukan bantuan.

Kena waspada.' Hazar'lah jalannya. Kalau pernah kena kecoh kemudian dikecoh lagi, itu tandanya tidak 'hazar'. Dikecoh berkali-kali bukan sifat orang beriman. Orang beriman tidak begitu. Itu hina dan orang beriman tidak hina. Orang beriman sentiasa 'hazar' dan dengan 'hazar' itu, mereka selamat dari onar orang yang menyimpan nifaq.

Kita boleh ada sikap timbangtara dengan orang kafir. Mereka memang jelas tidak bersekutu dengan kita dan menentang kita dalam beberapa perkara yang mereka tidak setuju. Namun, para munafiquun sangat bahaya. Mereka selalu tunjukkan kebersamaan dengan kita sebab mereka sama warna kulit, sama agama dan sama serba serbi dengan kita. Kecuali hati mereka, ada kelainan yang kontradik dengan persamaan luaran. Hubungan dengan mereka adalah selamanya dalam keadaan "hazar".

Kita tidak boleh tuduh orang munafiq. Tapi kita perlu 'hazar' dengan orang tertentu yang mempunyai 'track record' yang yang buruk dengan kita.

1 comments:

Pak Tono said...

Anda punya masalah perekonomian dan mau cepat kaya,kami punya solusinya.pesugihan/dana ghaib/penglarisan usaha/transfer janin/pelet...ini murni tanpa tumbal apapun,minat hubungi KYAI AMAT:0823-4868-2574.��Klik Pesugihan Disini��

Post a Comment