Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Jangan membela pengkhianat.

July 9, 2015

Firman Allah SWT:

وَلا تَكُنْ لِلْخَائِنِينَ خَصِيماً


" Dan janganlah kamu menjadi pembela kepada pengkhianat".
(Surah An-Nisa': Ayat 105)

Pengkhianat, walaupun seorang Muslim, dia tidak boleh dipertahankan. Dalam soal pengkhianatan, agama tidak akan menjadi benteng untuk dia dibela, sekalipun dalam situasi yang menuntut pilihan antara seorang muslim dan kafir. Jika yang berbuat khianat itu seorang Muslim dan yang dikhianati itu seorang kafir, kita perlu berpihak kepada yang kafir. Si Kafir perlu dibantu dan dipertahankan.

Demikianlah apa yang terjadi berkenaan kisah keluarga Ubairaq dari Bani Zafar, salah satu suku daripada kaum Ansar. Onar yang dibuat oleh seorang kerabat Bani Ubairaq yang bernama Thu'mah bin Ubairaq telah menjadi sebab turunnya ayat 105 Surah An-Nisa seperti dititipkan di atas.

Thu'mah bin Ubairaq telah mencuri baju besi kepunyaan Qatadah bin An-Nu'man, seorang lelaki Ansar yang lain. Baju Isi itu disimpan dalam karung tepung. Kerana karung tepung itu bocor, terdapat kesan tepung yang membawa kepada rumah keluarga Ubairaq. Apabila merasakan perbuatan jahat tersebut diketahui, Thu'mah telah menyembunyikan barang curiannya di rumah seornag lelaki Yahudi bernama berna Zaid bin As-Samin lalu keluarga Ubairaq pun bertemu Rasulullah SAW untuk mempertahankan nama baik mereka dan mengkambinghitamkan si Yahudi itu. Alasan mereka ialah demi menjaga nama baik keluarga Islam, tuduhan mencuri itu perlu dibersihkan daripada mereka. Biarlah lelaki Yahudi itu dituduh sebagai pencuri kerana dia seorang kafir. Lagi pula, Yahudi sering memusuhi kaum muslimin di Madinah.

Hampir Rasulullah terpengaruh dengan mainan keluarga Ubairaq. tetapi Allah memerintahkan nabi agar jangan jadi pembela kepada orang khianat. Keluarga Ubairaq cuba menimpakan kesalahan kepada si Yahudi yang terfitnah dna mereka adalah pengkhianat sekalipun mereka muslim. Si Yahudi itu teraniaya dan perlu dibela sekalipun dia bukan Islam.

Demikianlah sikap Islam bila berdepan dengan perbuatan khianat. Kita dilarang daripada berpihak kepada pengkhianat sekalipun dia seagama dengan kita. Agama tidak menjadikan dia sekutu kata dalam membuat pembelaan demi menuntut keadilan. Pengkhianat adalah musuh dan dia perlu ditentang.

0 comments:

Post a Comment