Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Wang kepunyaan rakyat

January 28, 2013

" Saya berikan setengah juta untuk projek dewan orang ramai di sini...", seorang pemimpin membuat pengumuman ketika beliau melawat sebuah kawasan. Orang ramai yang mendengar ucapannya bertepuk tangan gembira.

Terus terang, aku terperangah takjub dengan dermawannya pemimpin itu memberikan wang setengah juta untuk buat dewan orang ramai. Banyak sungguh duitnya sehingga begitu mudah dia buat pengumuman untuk bantu rakyat. Mulia sungguh hati budinya kerana memberikan duitnya kepada rakyat. 

Orang ramai yang ditanya berkenaan pengumuman tersebut bertali temali mengucapkan terima kasih buat pemimpin yang amat banyak duit lagi dermawan itu.

Sejenak, aku kembali berpijak di bumi nyata setelah dikhayalkan oleh kebodohan. Duit setengah juta itu rupanya bukan duitnya. Sungguh tak malu mengumumkan peruntukan setengah juta dengan menggunakan ganti nama "saya". Paling tidak, gunalah nama "kerajaan". Itupun belum cukup tepat kerana ia masih tidak menjelaskan siapa pemilik sebenar duit setengah juta itu. Wal hal, duit setengah juta itu adalah duit orang ramai yang disimpan dalam khazanah negara.

Bukan hebat kalau pergi sana sini beritahu orang ramai bahawa "saya" berikan sekian banyak peruntukan. Orang Kelantan tidak harus meleleh air liur basi bila dimaklumkan akan diberikan 7 projek pembangunan. Membangunkan negara memang tanggungjawab kerajaan. Kalau pengumuman dibuat untuk bangunkan sesuatu kawasan itu, itu bukan baik budi si pembuat pengumuman. Ia hanyalah tugasnya memaklumkan bagi pihak negara.

Kalau seorang pemimpin itu amanah, kita wajar berterima kasih kerana amanahnya. Bukan wang yang ditaburnya. Wang yang ditabur itu bukan kepunyaannya. Ia kepunyaan kita rakyat semua.

Sekian.Titik.

0 comments:

Post a Comment