Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Isu Air Propaganda Firaun

July 17, 2012


Kerajaan BN yang menguasai kerajaan Persekutuan (buat masa ini) yang dikatakan tidak senang melihat negeri Selangor dikuasai oleh Pakatan Rakyat, telah mempergunakan syarikat Syabas untuk memanipulasi isu air sehingga memperlihatkan kegagalan kerajaan Pakatan Rakyat. Negeri Selangor yang mempunyai 7 empangan itu masih dikatakan menghadapi masalah kekurangan air sehingga terpaksa pula kerajaan persekutuan menawarkan projek Langat 2 untuk menyalurkan air dari Pahang ke Selangor.

Isu air juga dimainkan di negeri Kelantan dan Kedah. Mengapa isu air menjadi begitu penting sehingga menjadi modal untuk memburukan kerajaan Pakatan Rakyat.

Mari kita lihat apa yang disebutkan dalam Al-Quran mengenai kebanggan Firaun dalam pemerintahannya di Mesir:

وَنَادَىٰ فِرْعَوْنُ فِي قَوْمِهِ قَالَ يَا قَوْمِ أَلَيْسَ لِي مُلْكُ مِصْرَ وَهَٰذِهِ الْأَنْهَارُ تَجْرِي مِنْ تَحْتِي ۖ أَفَلَا تُبْصِرُونَ

Dan Fir'aun berseru kepada kaumnya (seraya) berkata: "Hai kaumku, bukankah kerajaan Mesir Ini kepunyaanku dan (bukankah) sungai-sungai Ini mengalir di bawahku; Maka apakah kamu tidak melihat(nya)?
(Surah Az-Zukhruf: Ayat 51)

Firaun menyebutkan mengenai sungai yang mengalir di bawah kekuasaannya membayangkan bahawa kerajaan Firaun menyediakan sistem pengaliran air untuk kemudahan rakyat. Apabila nabi Musa datang berdakwah kepadanya, dia menjadikan pentadbiran sistem air dalam negeri itu sebagai kebanggaan yang diungkit sebagaimana dia mengungkit banyak hal yang lain. Ungkit mengungkit mengenai jasa memang menjadi tabiat kerajaan Firaun. paling digemarinya ialah mengenai kejayaan menguruskan air untuk rakyat.

Sebab mengapa persoalan air yang menjadi tumpuan ialah kerana air merupakan keperluan hidup yang paling dekat dengan rakyat dan paling banyak mempengaruhi sikap rakyat. Dalam Al-Quran, Allah telah menegaskan bahawa setiap sesuatu di alam ini diciptakan daripada air. maka tidak hairanlah mengapa Firaun yang suka membanggakan diri dalam pemerintahan itu menfokuskan isu air untuk mempengaruhi rakyatnya.

Tidak menghairankan pula jika isu air di negeri-negeri Pakatan Rakyat sangat diperdebatkan. Kerajaan Pakatan Rakyat dituduh tidak bijak menguruskan air. Selama ini, hanya kerajaan BN sahaja yang bijak menguruskan air. Jika rakyat percaya hal itu, maka keyakinan rakyat terhadap kerajaan negeri akan goyah.

Ini mainan lama. Mainan semenjak zaman pemerintahan Firaun. Orang yang menelaah sejarah sudah cukup memahami permainan ini. Gaya pemerintahan ala Firaun tidak akan pernah menyisih daripada memainkan isu air. Firaun dan pembesarnya akan menjadi tauladan dalam pemerintahan para makmun mereka sepanjang zaman.

Allah menyebutkan dalam Al-Quran:

 
وَجَعَلْنَاهُمْ أَئِمَّةً يَدْعُونَ إِلَى النَّارِ وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ لا يُنْصَرُونَ

Dan kami jadikan mereka pemimpin-pemimpin yang menyeru (manusia) ke neraka dan pada hari kiamat mereka tidak akan ditolong.
(Surah Al-Qasas: Ayat 41)

Semoga perkembangan yang berlaku ini memberikan kita basirah untuk mempelajari sesuatu dalam gaya pemerintahan. Di negeri Mesir ada dia pemerintah yang pernah menguasi. Satunya adalah pemerintahan Firaun dan satu lagi pemerintahan nabi Yusuf. Dua bentuk pemerintahan yang pernah menancap di bumi Mesir itu akan mengalami perulangan dalam roda zaman. Naiklah mana-mana pemerintah sepanjang zaman, di depan mereka ada dua contoh.

Mahu meniru nabi Yusuf atau meniru Firaun?
 

3 comments:

Anonymous said...

wah hebat mu

Anonymous said...

bodoh

Syahrul Azim said...

nice info

Post a Comment