Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Perjuangan itu meletihkan.

February 12, 2012

Siapa yang mencampakkan diri ke medan perjuangan, dia hendaklah bersediakan untuk diletihkan. Dia juga hendaklah bersedia untuk di benci dan dicerca. Lebih-lebih lagi menjadi pemimpin perjuangan. Masa santai buat pemimpin perjuangan akan terus tiada. Sungguh hebat insan yang memimpin perjuangan.

Aku menyebutkan hal ini kerana mendengar satu sedutan ceramah Dr. Hasan Ali yang menyebutkan kesibukan jadualnya sepanjang minggu sehinggu bulan Mac. Sepertinya, dia merasa letih. Tentu sesiapapun akan menjadi letih memikul perjuangan lebih-lebih lagi satu gerombolan kecil yang cuba memulakan perjuangan. Sebab itu, kebanyakan orang lebih suka memberi wala' kepada pemimpin daripada menjadi pemimpin kerana tidak sanggup menghadapi jadual yang meletihkan.

Keluar dari jemaah itu mudah. Namun, membina jemaah itu bukan mudah. Kalau dulu meniti di atas aspal jemaah, kini terpaksa menyusun langkah di atas kayu-kayan hanyut untuk berjuang. Sekarang, tahulah tinggi rendahnya langit. Bukan senang memimpin jemaah. Itu belum lagi datang kafarah. Kafarah bukan sahaja menerpa pelarian jemaah, tetapi juga menimpa pelarian parti-parti biasa. Zaid Ibarahim dibantahi ahli partinya sehingga terpaksa diambil tindakan memecat mereka. Padahal, pecat pun tiada makna kerana partinya akan dibubarkan.

Pertubuhan Jati yang bakal dilancarkan oleh Hasan Ali tidak lama lagi itu, entah di mana nasibnya. Sebuah Jemaah bukan tertubuh dengan ledakan emosi semata-mata. Ia  perlu dijalari oleh satu sistem yang kompleks. Cukuplah sistem tarbiah jadi ukuran untuk memperakui sesebuah gerombolan itu sebagai sebuah jemaah. Mampukan Jati menyusun sistem tarbiah ahlinya. Jika tidak, jadilah Jati hanya sebuah NGO.

Berada dalam sebuah NGO amat rugi setelah pernah merasai berada dalam jemaah. Pahala berada dalam jemaah lebih besar dan berlipat. Satu masa kelak Hasan Ali akan merasai betapa sunyinya dia. Betapa ruginya dia.

0 comments:

Post a Comment