Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Tazkiah diri perangai Iblis

July 2, 2011

SEREMBAN, 2 Julai – Tun Dr Mahathir Mohamad mendakwa perkauman di Malaysia menjadi lebih buruk selepas kelahiran Pakatan Rakyat (PR) susulan pilihan raya umum 2008, menyebabkan begitu banyak kenyataan berbaur perkauman muncul.

Sebaliknya menurut bekas perdana menteri (gambar), sistem integrasi unik di kalangan pelbagai kaum yang dibawa kerajaan pusat memerintah telah membawa kepada kejayaan Malaysia.

“Saya telah memantau dan kita kena ingat bahawa sekarang hubungan antara kaum menjadi semakin buruk, lebih teruk daripada dulu. Pakatan Rakyat lahir, tetapi pada umumnya, lebih banyak kenyataan perkauman wujud,” kata Dr Mahathir.(Sumber: malaysiakini)

Kata Iblis, dia jadi derhaka selepas Tuhan menciptakan manusia. Kerana manusia diciptalah, dia dilaknat Tuhan, dia gelar "ar-rajim". Padahal sebelumnya dia adalah kalangan "muqarrabin" bersama-sama malaikat yang berkedudukan. Apa yang menimpanya dan apa yang bakal dilakukannya, adalah gara-gara terciptanya manusia. 

"alangkah baiknya kalau manusia tidak pernah dicipta!", mungkin demikianlah Iblis mengeluhkan kekesalannya.

Kejahatan dirinya dikambinghitamkan ke atas manusia. Itu memang perangai Iblis.  Kesalahan diri sendiri tidak mahu dimuhasabahkan. Perasaan bangga diri itu menyebabkan dia merasa dia cukup sempurna. hanya dia yang layak menjadi khalifah dunia dan bukan manusia. Manusia tidak mampu mentadbir dunia kerana yang pandai mentadbir dunia hanya dia, Iblis.

"Aku lebih baik daripada manusia!", sekali, melantun dakwaan lupa diri sang Iblis.

"Siapa paling pandai menguruskan negara?",
"Siapa paling pandai harmonikan hubungan antara kaum?",
"Hanya kami yang tahu memerintah",
"Kamilah yang terbaik!",

Nada-nada senada lantunan Iblis di langit ke tujuh masih bersiponggang di cerok rantau buana.

0 comments:

Post a Comment