Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Demokrasi telah gagal: Moshe Yaloon

March 2, 2011

 Moshe Yaloon


Menteri Urusan Strategi kerajaan haram Israel berkata bahawa demokrasi adalah sistem yang gagal kerana ia telah melahirkan Hamas yang memenangi pilihan raya Palestin dan Hizbullah yang sedang mengembangkan pengaruhnya di Lubnan. Beliau berkata demikian dalam siaran rodio tentera yang dipancarkan pada pagi Selasa kelmarin. Sambil menegaskan kegagalan sistem demokrasi, beliau mengingatkan kerajaan sementara Mesir yang dipertanggungjawabkan untuk menyerahkan kuasa kepada sivil melalui piliharaya (6 bulan daripada tamatnya kerajaan Mubarak) akan berdepan dengan kebangkitan Ikhwanul Muslimin. Sementara, apa yang sedang berlaku di Libya pula merupakan manifestasi pancaran sifat semulajadi manusia yang inginkan hidup merdeka dan mulia. Jika mereka diberikan demokrasi, peluang untuk gerakan Islam bangkit mendominasi masyarakat adalah besar.

Apa yang diutarakan oleh menteri Israel tersebut adalah berdasarkan apa yang dilihatnya berlaku di Palestin. Hamas, sebuah gerakan Islam yang menjadi musuh ketat Israel telah memenangi sokongan massa melalui sistem pilihanaraya yang dilaksanakan secara demokratik.

Dakwann Moshe Yaloon bahawa demokrasi sistem yang gagal kerana ia merugikan Israel hendaklah menyedarkan kita bahawa ia mungkin menjadi senjata yang boleh memenangkan Islam. Negara Barat sendiri yang mencipta nama sistem itu dan merangka peraturannya serta menyebarkannya, kini berdepan dengan dilema. Demokrasi telah menjadi "backfire" terhadap kepentingan mereka dan sekutu-sekutu mereka. Anak manja negara penaja demokrasi dunia, Amerika Syarikat, iaitu Israel sendiri, kini sedang merenggek ketakutan terhadap apa yang akan lahir dari demokrasi.

Sebab itu, penentangan sesetengah pihak terhadap sistem demokrasi dengan beralasankan ia sistem yang diciptakan manusia kafir, maka ia adalah sistem kufur, patutlah dinilai dengan saksama. Mengambil kira bahawa sistem pilihanraya yang diamalkan dalam sistem demokrasi itu merupakan manefestasi kepada semangat syura yang diterapkan Islam, rasa permusuhan totok terhadap demokrasi perlulah dikendurkan. Demokrasi merugikan Israel, ertinya demokrasi menguntungkan Islam. Itu mafhum mukhalafah sepontan yang boleh kita lontarkan.

Dr. Yusuf Al-Qardhawi adalah antara ulama yang menyokong demokrasi dikembangkan dalam negara Islam terutama dimensi pemilihan pemimpin. Demokrasi adalah jauh lebih baik daripada sistem "istibdadiyyah" yang sehingga kini membelenggu kebanyakan negara ummat Islam. Tentunya, menegakkan sistem khalifah mengikut jalan paksaan bukan ruh Islam. Islam memuliakan hak setiap manusia dan hak rakyat sebuah negara adalah memilih siapa yang mahu dijadikan pimpinan mereka.

Kebangkitan rakyat Arab hari ini adalah sebahagian daripada tuntutan demokrasi yang sebenarnya ada dalam naluri manusia yang bermaruah dan merdeka.

Barangkali, setelah selesai kemelut yang sedang dihadapi oleh ummat negara Arab, akan lahirlah negara-negara yang mendaulatkan hak rakyat yang bermaruah dan merdeka. Inilah jalan untuk kebangkitan gerakan Islam. Setelah tumbangnya diktator Ben Ali di Tunisia, kita mendapat khabar gembira hari bahawa gerakan An-Nahdhah yang diasaskan oleh Rashid Ganushi telah didaftarkan sebagai sebuah parti politik yang sah. Selama puluhan tahun, parti Islam tidak diberi ruang di Tunisa.Tentunya parti yang ditubuhkan ini akan berentap secara gentleman dalam pilihanraya untuk menawan sokongan rakyat. Hal yang sama sedang berlaku di Mesir. Setelah hancurnya diktator Mubarak, kerja-kerja mendaftarkan Ikhwanul Muslimin sebagai sebuah parti yang sah terbuka. Ia juga akan berentap dalam pilihanraya untuk memenangi sokongan rakyat. Kita percaya, setelah selesai krisis di Libya dan Yaman, gerakan Islam di sana juga akan membentuk parti mereka.

Sekarang bukan masanya kita berpolimik tentang sistem demokrasi, halal atau haram. Apakah kita masih perlu menggeleng kesal kerana banyak negara Islam diserap demokrasi yang dicap sebagai sitem kufur? Sedangkan selama berdekad kita ditunggangi sistem "wirasah istibdadiyyah", kita diam membisu. Ketika rakyat bangkit menuntut hak, muliakah kita untuk mengawaskan mereka dengan bahaya demokrasi? Di manakah kita saat rakyat merintih di bawah penguasa yang menafikan hak mereka?

Ketika runtuhnya kerajaan diktator Mubarak di Mesir dek tuntutan rakyat untuk mengembalikan hak mereka, ada sesetengah pihak memasang angan-angan untuk mendapat kuasa secara magic daripada pihak tentera yang memangku pemerintahan sementara di Mesir. Nusrah daripada pihak tentera diharapkan untuk mendirikan daulah khilafah bermula di Mesir. Sungguh ringkas jalan mendapat kuasa. Kuasa itu kegilaan ramai manusia. Barangkali, kalau tidak kerana desakan rakyat Mesir yang masih berlangsung sehingga kini di Medan Tahrir, pihak tentera Mesir akan membuat onar untuk mengekal kuasa di tangan mereka. Maka, tumbangnya seorang diktator akan berganti pula dengan diktator baru. Dengan senang sahajakah kita mahu meminta nusrah daripada pihak tentera Mesir yang begitu mecurigakan makarnya?

Sekarang demokrasi memberi ruang kebangkitan perjuangan Islam. Di sinilah para duat perlu berperanan untuk memantapkan fikrah rakyat. Dalam beberapa tahun setelah pembukaan zaman gelap, manusia akan berbondong-bondong menyokong perjuangan Islam. Ketika itu datanglah nusrah Allah. Menanglah Islam. Perjuangan getir selama bertahun telah mebawa nusrah daripada yang Tuhan tempat meminta nusrah. Allah maha kaya, dan dia boleh memenangkan agamaNya melalui seribu satu cara. Allah tidak terikat dengan satu cara. Allah hanya mahukan kita berjuang untuk agamaNya dengan ikhlas.


0 comments:

Post a Comment