Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Kekuasaan menghazaf wajah fuqaha.

December 9, 2017

 
Abdul Malik bin Marwan, sebelum dilantik jadi khalifah dlm kerajaan Bani Umayyah, adalah salah seorang pemuda yang rajin beribadat, zuhud, dan termasuk fuqaha yang sentiasa melazimi masjid di kota Madinah. A'masy meriwayatkan daripada Abu Az-Zanad katanya: Fuqaha Madinah ada 4 iaitu Said Al-Musayyab, Urwah bin Zubair, Qubaidhah bin Zuaib dan Abdul Malik bin Marwan.

Ketika sampai kepadanya berita perlantikannya sebagai pengganti Marwan bin Al-Hakam, beliau sedang memegang Al-Quran dan membacanya. Lalu dia menutupnya sambil berkata:

"Selamat tinggal...nampaknya sampai di sini sahaja hubungan kita".

Riwayat perkataannya ini tidaklah dpt aku pastikan kesahihannya. Tetapi ia dicatatkan dalam Tarikh Baghdadi.Namun, hakikat bahawa dia adalah satu daripada kalangan fuqaha Madinah diakui dalam kitab rijal.

Kerana begitu ganasnya pusaran politik dan kekuasaan, seorang tokoh ulama sehebat Abdul Malik bin Marwan direnggut dari keulamaanya. Dia dibawa terbang menharung perlimbahan penub muslihat dan bergelumang dengan perlumbaan duniawi dan pertumpahan darah.

Hari ini sejarah tidak kenal Abdul Malik sebagai Fuqaha yang setaraf Urwah, Said Musayyib dan lain-lain. Nama sebagai fuqaha telah terlucut daripadanya buat selamanya.

0 comments:

Post a Comment