Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Syurbal Him ( شرب الهيم )

May 14, 2014

Ekstrak Daurah 536

Ahli neraka terpaksa makan buah daripada pokok zakum. Setelah makan buah tersebut, ia tidak menjadikan mereka kenyang bahkan ia menyenakkan perut. Lantas, kerana dahaga, mereka bergegas pula kepada kolam air menggelegak yang panas. Biarpun panas menggelegak dengan bau busuk dan hanyir, mereka minum juga. Mereka minum gaya unta berpenyakit yang sentiasa dahaga air dan tidak berhenti-henti minum air.

Demikianlah Allah menyifatkan cara minum ahli neraka tersebut. Firman Allah SWT.

فَشَارِبُونَ شُرْبَ الْهِيمِ

"Maka mereka minum daripadanya( air panas menggelagak) seperti unta berpenyakit yang dahaga air".
(Surah Al-Waqi'ah: Ayat 55)Unta yang berpenyakit dahaga air akan minum air sehingga mati. Demikianlah ahli neraka tersebut. Hanya, mereka tidak akan mati kerana minum air itu. Sebaliknya hanya mendapat siksa sehingga memutuskan usus-usus mereka.

Mengenai gaya "syurbal him " ini, terdapat hadis yang melarang kita daripada minum air seperti itu. Cara minum itu adalah cara minum ahli neraka. Disebutkan dalam sebuah hadis.

عن أنس رَضِيَ اللَّهُ عَنهُ أن رَسُول اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيهِ وَسَلَّم كان يتنفس في الشراب ثلاثاً

" Daripada Anas R.A meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW apabila baginda minum, baginda akan bernafas tiga kali (di luar bekas minuman).
(Muttafaq alaih)

Selain tidak meniru gaya minum unta berpenyakit dan juga gaya minum ahli neraka, minum sambil melepaskan nafas di luar gelas akan mengelakkan air minuman itu dikotori oleh najis atau bakteria yang keluar dari pernafasan.

Sesungguhnya Rasulullah sangat mencermati soal kebersihan. Pada cerita-cerita Al-Quran terselit iktibar untuk kita renungkan.

0 comments:

Post a Comment