Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


COUNTDAWN AIDIL ADHA


Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

RESAH WARGA KARAMUNTING LAUT

November 11, 2013

"Kenapa dia dibantu sedangkan dia bukannya ada IC?", Junaidi, seorang warga kampung Karamunting Laut yang kutemui menyatakan rasa tidak puas hatinya. Beberapa kaum ibu yang melepak bersamanya di beranda rumah tepian jambatan kampung itu turut mengiyakan persoalannya. 

" Itu bukan bantuan untuknya, tetapi untuk anak-anak di sini", aku menjelaskan. 

" Kau lihat rumah saya, sudah mahu roboh, itu hari masa pilihanraya YB Hamzah janji mahu bina rumah baru untuk saya, tapi dia pun tak menang...", Junaidi mengeluh. 

" Kami dah semak keputusan pilihanraya baru-baru ini, orang kampung lebih memilih Linda Tsen, sekarang di mana dia? Hanya penduduk kawasan perumahan yang banyak menyokong YB Hamzah. Kenapa tidak minta bantuan daripada Datin Linda?", aku menempelak.

" Huh, apa diminta bantuannya, menang sahaja dia sudah pergi luar negara, tidak nampak mukannya lagi", Junaidi mencebir.

Seorang lelaki separuh baya pula masuk mencelah perbualan kami.  Namanya Rumal. katanya dia bekas tentera yang berhenti awal daripada profesion tentera. Dia mengaku penyokong kuat pembangkang dan turut menyuarakan harapan agar rumahnya dibaiki. 

Aku menjelaskan bahawa membaiki rumah orang kampung bukan tugas kami. Kedatangan kami pada hari itu hanyalah untuk kerja kebajikan mengecat dinding sekolah rakyat yang disebut "Madraza Untuk Kanak-kanak " yang dibangunkan oleh Hj. Yasin, warga tanpa IC di situ.

" Kalau tidak banyak pun, sedikit jadilah...", Rumala masih tidak berputus asa dan menyatakan hasratnya sambil menunjukkan sekeping kad calon kepunyaan Hj. Hamzah yang disimpannya  sewaktu pilihanraya lalu.

" Insya Allah, lain kali kita bantu...", aku melemparkan senyum pahit. 

Warga kampung yang hanya memikirkan isi perut sendiri.  Minta bantuan baiki rumah sendiri. Merekalah yang menjual undi senilai RM50 atau RM100 pada musim pilihanraya. Kini, ketika mereka diabaikan sesudah pilihanraya, kembali menggenggam amarah dan menyimpul tekad untuk menghukum penguasa leka bila pilihanraya ke-14 tiba kelak.

Aku mendengar sahaja azam mereka itu tanpa menyimpan harapan. Generasi mereka sudah lemah untuk menginjakkan tindakan. Hanya sekadar menggetap bibir menyata dendam dan tekad yang kemudiannya bakal sirna dengan bau not-not  yang ditabur di malam pilihanraya.


Add caption

Hj. Yasin, pemilik Madraza.

Sukarelawan bersama Hj. Yasin
Generasi baru berpalit tahi judi0 comments:

Post a Comment