Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Abdul Malik bin Umar bin Abdul Aziz

March 22, 2016

Putera Umar bin Abd Aziz bernama Abdul Malik. Kendati usianya masih muda remaja, catatan ahli sirah menyebutkan kesolehannya dan wawasan takwanya dalam pemerintahan bapanya. Hari ini orang menyanjung Umar bin Abdul Aziz kerana pemerintahannya yang menjadi contoh. Namun, ramai orang yang tidak tahu bahawa di belakangnya ada seorang remaja yang merupakan anaknya betrtindak sebagai wazir baginya. Memang begitulah ragam hidup. Orang menyanjung sultan tetapi tidak menyebut wazirnya. 
Dalam keadaan tertentu, Umar Bin Abdul Aziz menyifatkan anaknya itu lebih faqih daripadanya dan jika Abdul malik itu bukan anaknya, tentulah dia lebih layak menjabat sebagai khalifah. Sirah mencatatkan lahirnya Abdul malik pada tahun 82H dan meninggal pada tahun 101 H pada usia 19 tahun.

Sesungguhnya bapa yang terbaik adalah yang yang melahirkan anak yang lebih baik daripadanya.

Ibn Hajar Al-Asqalani dalam kitabnya Al-Isobah Fi Tamyiz As-Sahabah memetik riwayat oleh Ibn Al-Athir bahawa Abdul Malik bin Umar menyebut bahawa dia telah melihat Ubaidillah bin Ziyad telah datang membawa kepada Hussain bin Ali, kemudian Mukhtar As-Tsaqafi membawa kepada Ubadillah bin Ziyad. Setelah itu kepada Mukhtar As-Tsaqafi dibawa pula oleh Mus'ab bin Az-Zubair. Seterusnya kepala Mus'ab bin Az-Zubair dibawa pula kepada Abdul Malik bin Marwan.

Hari bersilih ganti bagaimana Allah menimpakan putaran ke atas manusia menjadi pengamatannya yang menambahkan kecerdikannya pada usia yang begitu muda.

Rahmat Allah ke atas Abdul Malik bin Umar.

0 comments:

Post a Comment