Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


COUNTDAWN AIDIL ADHA


Untuk dihubungi:

Email:
kama_wahba99@yahoo.com


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

Media

Sinar Harian Harakah Harian Metro Online Malaysiadateline Warta Darulaman Bernama News Bernama News Suara Kontemporari The Star Melayu Nst Online Malay Mail The Star Sinar Harian Utusan Online Berita Harian Online Tranungkite Sabahkini Sabahdaily Menarik TV3 Yahoo News Utaranews Aljazeera English Republika Online CNN News Eramuslim Al-Arabi Islamtoday Islamtoday BBC News BBC News BBC News WorldNewsNetwork Al-Ayyam Al-Ayyam UtaraNews dailymail Al-Monitor Islampedia

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

Online Services

maybank2u iRakyat CIMBcliks Ambank Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia Airasia MAS TRANSNASIONAL MALINDO AIR TM TM

TV ONLINE

TV Malaysia TV Pas TV3 Al-Muttaqin Malaysiakini TV

KULIAH ONLINE

Maybank2U CIMBcliks Ambank Airasia MAS TM Airasia Airasia

AKSESORI

Facebook Youtube Photobucket Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET

Yahoo Messenger

Rujukan

Tersentak sebelum faham.

February 4, 2015

Saya perlukan masa untuk memahami sesuatu isu yang digempakkan orang. Setelah saya faham, baru saya mahu memiliki pendirian dan menyatakannya kalau perlu. Kalau tidak faham isu, lalu cuba mencari pendirian, jadilah kita mainan orang. Allah sendiri menegaskan larangan untuk kita daripada mempunyai sikap tentang sesuatu perkara kalau tidak tahu hakikat perkara itu.

Firman Allah SWT:

وَلَا تَقْفُ مَا لَيْسَ لَكَ بِهِ عِلْمٌ ۚ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ كُلُّ أُولَٰئِكَ كَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا

"Dan janganlah kamu menetapkan sesuatu pendirian tentang sesuatu yang kamu tiada pengetahuan mengenainya. Sesungguhnya pendengaran, penglihatan dan pemikiran, semuanya itu akan dipersoalkan".
(Surah Al-Isra': Ayat 36)

Hari-hari pelbagai isu datang. Isu besar dan isu sepele. Banyak yang memancing emosi. Namun, berpegang dengan penegasan Allah dalam ayat itu, saya ingin bersabar sebelum menyatakan pendirian. Saya mahu melihat gelut gelinjang manusia dahulu dalam gulatan isu itu. Setelah itu baru saya akan cuba memahaminya. kalau tidak dapat faham, lebih baik saya diamkan sahaja. Lupakan dan jangan pedulikan isu berkenaan.

Sekarang orang bergulat isu mengenai wala' dan taat kepada pimpinan. Turut sama berkumandang isu Syura, Pilihanraya PBT dan serbaneka isu lagi. Isu jemaah dan juga politik Saya perlukan beberapa dekad lagi untuk memahaminya. Sebab itu saya suka diam sahaja. Saya tidak faham dan oleh kerana tidak faham, saya pun menganggapnya isu sepele dan diamkan sahaja. Saya melempar minat saya untuk mengulasnya ke laut kalzum dengan harapan ia terbenam bersama temulang- temulang sejarah manusia lampau di dasarnya.

Lalu, muncul lagi isu-isu yang membinarkan urat hablul warid.

" I'm Muslim and I Love Hindus".

saya tidak faham kenapa wanita muslim itu mengangkat selogan itu pada hari perayaan Thaipusan kaum Hindu di batu cave. Boleh sahaja saya mencemuh wanita itu dengan menyifatkan Islamnya sudah bernanah dan imannya sudah reput nanang. Namun, saya belum fahami dia atau golongan yang seumpamanya. Maka, saya tahan celupar saya dan saya cuba memahami nalurinya.

Sebenarnya, terlalu banyak isu yang menjemput sentak kita. Namun, sentak tanpa dipandu kefahaman yang sempurna akan menjerumuskan kita. Jika tidak berapa faham, lebih baik diam. Itu adalah lebih selamat.

0 comments:

Post a Comment