Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Pendusta di zaman kini

February 29, 2020

Banyak cakap, banyak salah. Banyak salah, banyak dosa. Banyak dosa dibalas neraka!

Dalam dunia hari ini, dengan adanya media sosial, ramailah orang suka membebel dengan menggunakan jemarinya. Diketiknya keyboard tanpa henti. Lalu mengalirlah segala tulisan yang beraneka. Mungkin ada yang menjadi pahala, dan banyak sekali yang menjadi dosa.

Siapa yang sayangkan diri, tahanlah. Orang lain bersengketa, kita tumpang mengata. Orang lain sudah berdamai kita masih mamai.Orang lain dapat habuan, kita tak keruan!

Aku peringatkan diri, dalam seratus berita di media sosial, 99 aku pandangn sebelah mata. Cuma satu aku ambil perhatian. Pendusta sangat banyak. Bukan lagi musang yang menjadi haiwanun makir, tetapi dajajah juga tumpang sekaki. Jangan terpedaya dengan penampilan luaran. Jangan lahap mengambil pandangan sekalipun orang bernama Dr atau professor. Masing-masing berlumba menebar kecenderungan dan kepentingan. Keadilan bukan lagi jadi timbang tara.

Saya pernah menegaskan....jika orang menabur pahala di jalanan, janganlah pula kau tiru. Seharusnya kau kutip pahala dan membuang dosa.

Bersenda dengan para pelakun pentas politik buatkan anda hilang banyak dosa. Anda mengata si fulan. Anda menuduh si fulan. Anda tengok ada tangkap layar tentang seseornag, anda kongsi. Anda dengar , sebelum benar-benar faham, anda sudah menyeranah. Anda dihasut, terus anda telan hasutan itu.  Yakinlah ...anda sedang menempa kerugian. Jauhilah, supaya di hari perhitungan anda tidak terkesima.

Sebilangan orang rajin berkomentar. Semua khabar yang sampai kepadanya, diriwayatkan. Sabda Rasulullah SAW dalam Saheh Muslim:


كفى بالمرء كذبا أن يحدث بكل ما سمع

" Cukuplah untuk menjadi pembohong jika seseorang itu menceritakan semula apa sahaja yang didengarnya".


Banyak yang anda baca dalam FB, Whatsapp, Blog, Portal dan seumpamanya. Jika anda share semuanya, andalah pendusta. 

Adab seorang mukmin yang cakna sabda Kanjeng Junjungan, tidak meriwayatkan kecuali yang baik dan pasti.


0 comments:

Post a Comment