Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

PDPR 2021

Blog PDPR PDPR Kedah SpKedah Hantar RPH SKSS

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Shah Rukh Khan dianugerah gelaran Datuk

October 12, 2008

Demikianlah yang berlaku di Malaysia kita. Gelaran dan pangkat disebarkan oleh ketua-ketua negeri dan negara pada hari ulang tahun kelahiran mereka. Berita hari ini meriwayatkan sebuah cerita menggelikan hati apabila Yang Dipertua Negeri Melaka Tun Mohd Khalil Yaakob yang menyambut hari ulang tahun kelahirannya yang ke 70, mahu anugerah gelaran Datuk" diberikan kepada seorang pelakon bollywood bernama Shah Rukh Khan.


Shah Rukh Khan yang kononnya berjasa dalam dalam memberi sumbangan terhadap industri hiburan antarabangsa merupakan antara 77 orang yang menerima bintang Darjah Mulia Seri Melaka (DMSM).

Ini sungguh memalukan. Gelaran "Datuk" dinugerahkan oleh Yang Dipertua Negeri Melaka kepada seorang yang mempunyai sumbangan dan jasa di peringkat antarabangsa. Sejak bila pula Malaysia, lebih-lebih lagi negeri sekecil Melaka dipertanggungjawabkan untuk menyampaikan penghargaan kepada seseorang yang berjasa di peringkat antarabangsa? Gelaran-gelaran dari bintang yang dikurniakan adalah untuk nusa bangsa yang berjasa. Sudah terlalu tanduskah warga berjasa dalam negara kita lalu mencari pelakon bollywood untuk dianugerahkan gelaran itu. Itu menjatuhkan lagi nilai dan dignity sebuah gelaran "Datuk'" yang telah sedia jatuh.

Aku teringat satu masa dahulu, aku ada adik perempuan yang amat meminati Shah Rukh Khan. Jika filem Hindustan yang dibintangi pelakon ini, di depan tvlah dia berteleku menonton. Habislah kerja rumah terbengkalai. Aku pernah mengingatkannya bahawa Shah Rukh Khan itu seorang Islam namun isterinya seorang hindu dan mereka berkahwin di kuil. Sebuah artikal dari majalah Al-Islam menjelaskan bahawa status agama Shah Rukh Khan tidak dapat diketahui lagi berikutan gaya hidupnya yang bercampur-campur. Sejak itu, bihamdillah, adikku tidak lagi meminati Shah Rukh Khan.

Sesetengah orang, terutama suri rumah dari kalangan makcik-makcik yang mempunyai minat tinggi kepada filem Hindustan, menangis mengalirkan air mata kerana sentimen filem tersebut.

Bukan sentimen apa pun. Sintimen perasaan cinta sahaja. Kalau boleh...aku gambarkan bahawa filem Hindustan mengajar penontonnya mempertuhankan cinta. Filem-filem melayu juga, sesetengahnya terikut-ikut mempertuhankan cinta!

Siapa yang menganugerahkan Datuk kepada Shah Rukh Khan amat tidak relevan sama sekali. Tiada jasa apapun Shah Rukh Khan kepada nusa dan bangsa ini. Menghiburkan manusia, itukah jasa? Kalau asal menghiburkan manusia sudah dikira berjasa, sungguh berjasalah sang pelacur jalanan yang berkerja menghiburkan para lelaki jalang.

Sesungguhnya, menghibur manusia bukan jasa!Para penghibur yang hanya mahu menghibur manusia, ia tidak berjasa malah membinasa manusia. Kecuali, jika dia menhiburkan manusia sebagai medium untuk mencapai matlamat yang lebih tinggi dan mulia. Mahu menyebarkan risalah Allah misalnya. Atau sekurang-kurang menyebarkan wawasan negara.

Aku curiga...minat sangatkan si fulan kepada Shah Rukh Khan?

Tambahan: Saiful Islam lebih sinis dalam memberikan response kepada perkembangan ini. Katanya, inilah "kemuncak dogol". Dogol dalam Kamus Dewan membawa dua maksud iaitu botak kepala dan bodoh. Dengan kata lain, menganugerahkan gelaran "Datuk" kepada Shah Rukh Khan adalah sehabis-habis bodoh yang dilakukan oleh pemimpin. Inilah bencana yang disebutkan dalam hadis:

Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari Kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh lagi hina). Maka sebaik-baik manusia pada hari seperti itu adalah mukmin yang diapit oleh dua orang mulia” [Diriwayatkan oleh Thabarani di dalam al-Ausath dengan dua sanad dan perawi-perawi salah satu sanadnya adalah perawi-perawi kepercayaan Majma'uz Zawaaid 7: 325]

0 comments:

Post a Comment