Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

PDPR 2021

Blog PDPR PDPR Kedah SpKedah Hantar RPH SKSS

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Khutbah Jumaat hari ini: Muhasabah sesudah Ramadhan

October 10, 2008

Muhasabah sesudah Ramadhan, tajuk khutbah Jumaat hari ini. Aku menyampaikannya di Masjid Jannatun Naim, Sri Taman, Sandakan.
وَلاَ تَكُونُواْ كَالّتِي نَقَضَتْ غَزْلَهَا مِن بَعْدِ قُوّةٍ أَنكَاثاً

Dan janganlah kamu seperti seorang perempuan yang menguraikan benangnya yang sudah dipintal dengan kuat, menjadi cerai berai kembali. aku memetik maksud firman Allah dalam ayat 92 surah An-Nahlu.
Aku juga menyebutkan bahawa para lulusan Ramadhan tidak harus menjadi hamba Ramadhan tetapi biarlah menjadi hamba Allah yang sejati. Siapa yang beribadat kerana Allah, maka Allah itu hidup dan tidak mati. Namun, siapa yang beribadat kerana Ramadhan, sesungguhnya Ramadhan itu akan sirna.
Perhatian: Teks Khutbah boleh dicapai dari pilihan SUMBER PERIBADI-pilihan-khutbah 2

0 comments:

Post a Comment