Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

PDPR 2021

Blog PDPR PDPR Kedah SpKedah Hantar RPH SKSS

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

BERKAWAN DEMI ISLAM

October 29, 2008

Sabda Rasulullah SAW:
المرء على دين خليله، فلينظر أحدكم من يخالل
Maksudnya: "Seseorang itu akan mengikut 'deen" kawannya. Maka hendak melihat seseorang kamu dengan siapa hendak berkawan".(Riwayat Abu Daud dan Tirmizi dengan sanad yang sahih)

 Sabda Rasulullah SAW lagi:

لا تصاحب إلا مؤمنا، ولا يأكل طعامك إلا تقيّ
Maksudnya:"Jangan kamu bersahabat melainkan dengan orang mu'min, dan jangan makan makanan kamu melainkan orang bertakwa".(Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmizi dengan sanad yang sahih)


Sabda Rasulullah SAW:
المؤمن مرآة المؤمن
Maksudnya: "Orang beriman merupakan cermin kepada orang beriman yang lain." (Riwayat Bukhari)


Seorang lelaki berkata kepada Daud At-To'i : Wasiatkan aku...lalu Daud At-To'i pun berkata:
اصحب أهل التقوى، فإنَّهم أيسر أهل الدنيا عليك مؤونة، وأكثرهم لك معونة
Maksudnya: "Bersahabatlah dengan orang bertakwa, maka sesungguhnya mereka adalah orang yang paling mudah membantumu di dunia, paling banyak memberi bantuan kepadamu".
Terdapat banyak hadis dan kata pujangga yang menggambarkan perlunya memilih sahabat yang baik. Sahabat yang tidak baik tidak akan membawa apa-apa keuntungan kepada kita melainkan menjadikan kita  sepertinya juga. 
Dalam hadis mengenai 7 golongan yang dilindungi Allah, Rasulullah menyebutkan salah satunya ialah 2 sahabat yang berrtemu kerana Allah dan berpisah kerana Allah. Dalam kisah mengenai 99 lelaki yang telah membunuh 99 orang lalu mencukupkan seratus dengan membunuh seorang abid. Apabila seorang alim mengatakan Allah akan menerima taubatnya, lalu dinasihatkan lelaki itu meninggalkan tempat yang jahat ke tempat yang baik. Maksudnya meninggalkan teman-teman yang jahat mencari teman yang baik.
Banyak jenis sahabat...sahabat melepak di kedai kopi, sahabat perniagaan, sahabat tempat kerja, sahabat memancing, sahabat internet dan bermacam-macam lagi.
Alangkah cantiknya kalau bersahabat kerana Allah. Demi Islam. Seperti nabi bersahabat dengan Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali. Bersahabat  membangunkan hidup bekerja untuk Islam.

0 comments:

Post a Comment