Pemilik Blog

Pemilik Blog
Ust Kama (PerenungLangit)

TAQWIM HIJRI


Waktu Malaysia

TUKAR PASWORD YES

Sinar Harian

LOGIN AKAUN YES

Sinar Harian

e-Operasi

Sinar Harian

LOGIN SPLG

Sinar Harian

SAPS NKRA

Sinar Harian

HRMIS

Sinar Harian

APDM

Sinar Harian

PAJSK

Sinar Harian

LOG IN FROG VLE

Sinar Harian

E-FILING LHDN

Sinar Harian

e-Penyata Gaji

Sinar Harian

PDPR 2021

Blog PDPR PDPR Kedah SpKedah Hantar RPH SKSS

LAMAN ARAB

AL_QARADHAWI Al-Meshkat Islamweb Islam Online LiveIslam Soidul Fawaid Toriqul Islam Al-Islam Islamqa Multaqa Ahlul Hadis Toriqut Taubah Zadul Ma'ad Mausu'ah Al-I'jaz Al-Ilmi Nidaul Iman Lahaonline Sahab.net Al-Sunnah.com Al-Sunnah.com

PORTAL PILIHAN

AKSESORI

Facebook BOX.NET Youtube Imageshack Babylon translation Merriam Webster Online Kamus Online Bahasa Arab Online Dictionary: English-Malay Ujia Kecepatan Menaip Mediafire Rapidshare 4Shared Ziddu Slide Filehippo 2Shared 2Shared PDFChaser MIXPOD Al-Ma'ani EVERNOTE BOX.NET Photobucket

Rujukan

Tak Senonoh

January 10, 2012

Tak senonoh itu perangai kebanyakan  budak-budak. Orang dewasa jarang tak senonoh. Bila seseorang dewasa tak berbuat sesuatu mengikut adab susiala, orang tua itu pun boleh dipanggil tak senonoh.  Kekadang, orang tiga suku disebut juga tak senonoh. Panggilan tak senonoh ini, pendek katanya adalah panggilan yang memalukan.

Anak yang tidak ikut perauran yang ditunjukajar ibu bapa adalah tidak senonoh. Murid-murid yang melanggar disiplin di sekolah, juga tidak senonoh. Demikian pula, ahli parti yang tidak mengikut peraturan berjemaah, adalah tidak senonoh.

Orang yang tidak senonoh, kalau sudah habis nasihat diberikan, tidak makan nasihat juga, memang patut dihalau. Bukan senang nak ubat perangai tak senonoh. Sekira-kiranya, tak senonoh itu menghampiri penyakit gila. Hilang kawalan emosi menyebabkan akal tidak ada kendali. Ketika itu, tidak senonoh menyerupa kegilaan.

Sungguh tak senonoh kalau anak lawan bapa. Kalau murid lawan guru. Kalau pengikut lawan amirnya.

0 comments:

Post a Comment